Drożdżowiec z rabarbarem

Drożdżowiec z rabarbarem

Zdjęcie - Drożdżowiec z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowiec z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chcę jeszcze raz podać Wam przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Robię z niego zarówno pierogi pieczone, bułeczki i właśnie drożdżowce z kruszonką. Dla mnie jest idealne. Któż nie lubi takiego zestawu - kawałek placka i szklanka ciepłego mleka? Dla mnie to wspomnienie najmilsze chyba...A jaki zapach roznosi się po domu...Bardzo polecam! Zdjęcie - Drożdżowiec z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowiec z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • około 0,5 kg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),
  • 3 jaja,
  • 1 szkl. mleka,
  • 5 dkg drożdży,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • rabarbar lub inne owoce wg uznania.

Dodatkowo na kruszonkę:

  • 5 dkg masła roztopionego,
  • 5 dkg mąki,
  • 5 dkg cukru.

Przygotowanie: W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajka, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę,wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, znowu poczekać chwilę na wyrośnięcie, ułożyć owoce. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C, zwiększyć temperaturę do 180 C i piec około 40 minut. Jeśli piekarnik z nawiewem to nawet krócej. Sprawdzić patyczkiem, czy nie klei się ciasto, żeby nie było zakalca.
Zdjęcie - Drożdżowiec z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Oczywiście wybór owoców dowolny, zależny od sezonu.
Zdjęcie - Drożdżowiec z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowiec z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodane do akcji:
Zdjęcie - Drożdżowiec z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżowiec z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów