Drożdżowiec z rabarbarem
Chcę jeszcze raz podać Wam przepis na najlepsze ciasto drożdżowe. Robię z niego zarówno pierogi pieczone, bułeczki i właśnie drożdżowce z kruszonką. Dla mnie jest idealne. Któż nie lubi takiego zestawu - kawałek placka i szklanka ciepłego mleka? Dla mnie to wspomnienie najmilsze chyba...A jaki zapach roznosi się po domu...Bardzo polecam!
Składniki:
- około 0,5 kg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),
- 3 jaja,
- 1 szkl. mleka,
- 5 dkg drożdży,
- 0,5 szkl. cukru,
- 3 łyżki oleju,
- rabarbar lub inne owoce wg uznania.
Dodatkowo na kruszonkę:
- 5 dkg masła roztopionego,
- 5 dkg mąki,
- 5 dkg cukru.
Przygotowanie: W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajka, cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę,wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, znowu poczekać chwilę na wyrośnięcie, ułożyć owoce. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki, posypać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 C, zwiększyć temperaturę do 180 C i piec około 40 minut. Jeśli piekarnik z nawiewem to nawet krócej. Sprawdzić patyczkiem, czy nie klei się ciasto, żeby nie było zakalca.
Oczywiście wybór owoców dowolny, zależny od sezonu.
Dodane do akcji: