Truskawki duszone w winie z owsiano – kokosową kruszonką (bez pieczenia).
Cały świat nareszcie pachnie truskawkami. Jak co roku, znów kupiłam za dużo i to wokół nich kręcił się cały weekend. Była pavlova z pieczonymi truskawkami, był chutney z zielonym pieprzem, były truskawki ze śmietaną i truskawki bez szypułek, a w końcu był fenomenalny deser na ciepło – truskawki duszone w winie z chrupiącą owsiano – kokosową posypką/kruszonką.
Ja i tak wciąż nie mam dość…
Taka wariacja na temat tradycyjnego crumble, tyle, że bez użycia piekarnika.
Dobre na zakończenie posiłku, na pyszny podwieczorek i w ogóle dobre, o każdej porze dnia i nocy.
Podałam z kleksem bitej śmietany. Polecam również z lodami.
Składniki:
truskawki:
- 500g truskawek
- 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
- 1 łyżka melasy
- 1 laska wanilii
- 1/2 szklanki czerwonego wina deserowego, użyłam półsłodkiego
- 1 łyżka masła
kruszonka:
- 70g płatków owsianych
- 70g wiórków kokosowych
- 3 łyżki trzcinowego cukru demerara
- 2 łyżki masła
+ bita śmietana lub lody
Przygotowanie krok po kroku:
- Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
- W garnku roztapiamy masło i dorzucamy pokrojone truskawki. Słodzimy cukrem i melasą.
- Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka i dodajemy wszystko do truskawek.
- Dolewamy wino i dusimy na średnim ogniu bez przykrycia ok 10-15 minut, do lekkiego zredukowania i zagęszczenia się sosu.
- Na osobnej patelni roztapiamy masło.
- Mieszamy płatki owsiane z wiórkami i cukrem i podsmażamy na maśle często mieszając do zrumienienia.
- Ciepłe truskawki wykładamy na miseczki, posypujemy kruszonką i dodajemy bitą śmietanę lub lody.
Smacznego!