Panna cotta z truskawkami

Panna cotta z truskawkami

Zdjęcie - Panna cotta z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Panna cotta z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chciałam przygotować bardzo lekki deser i wykorzystać do tego celu truskawki. Pomyślałam, a może by tak panna cotta (gotowana śmietanka)? Podawana jest na wytwornych przyjęciach, ale również widnieje w kartach menu wielu restauracji na całym świecie. Mleczna galaretka prezentuje się uroczo i wszystkim bardzo smakuje. A, że sezon truskawkowy trwa więc oto ona:-). Nazwa panny cotty kojarzy mi się z panienką – lekką i zwiewną, u mnie wystrojona w czerwoną sukienkę:-). Zdjęcie - Panna cotta z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 ml mleka tłustego,
  • 250 ml śmietanki 30-36% tł.,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii,
  • truskawki.

Przygotowanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na chwilę . Śmietankę zagotować z mlekiem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zdjąć z ognia dodać namoczoną żelatynę, energicznie mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Przelać do małych naczynek (u mnie filiżanki do espresso), wystudzić. Zimne wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem zmiksować truskawki. Część owoców zostawić do dekoracji. Podawać na talerzykach, polane musem owocowym. Można udekorować listkami mięty.

Zdjęcie - Panna cotta z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów