Pieczone frytki z młodych ziemniaków
Bardzo smaczne i mało pracochłonne frytki domowej roboty. Pieczone w piekarniku, a więc zdrowsze niż te smażone na głębokim tłuszczu. Oczywiście z tego też powodu smakują inaczej, niemniej jednak bardzo nam smakowały jako dodatek do obiadu :)
Przepis stąd.
PIECZONE FRYTKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
6 sztuk młodych ziemniaków średniej wielkości albo 4 duże,
2-3 łyżki oliwy lub oleju,
sól, pieprz,
słodka papryka w proszku
Ziemniaki dokładnie wyszorować i pokroić na frytki. Obtoczyć w oliwie/oleju, pieprzu i papryce. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem tak, aby nie nachodziły na siebie. Piec w 180 stopniach, aż frytki będą rumiane (30-40 minut, w zależności od ich grubości). Po upieczeniu frytki posolić.
PS A na zdjęciu w towarzystwie frytek – surówka z młodej kapusty :)