Serwujemy pyszną tartę z truskawkami, a w niej wspaniałę połączenie truskawek, czekolady i bitej śmietany. W tarcie wykorzystałam oczwiście truskawki z własnego ogrodu.
Tak naprawdę był to pełen spontan i smakołyk zupełnie nieplanowany, a powstał z końcówki sera, który uchował się w lodówce! Ja wykorzystałam do nich czereśnie – Wy możecie śmiało to zrobić z wiśniami, które już niedługo będą się pojawiać!
Przepis na bezę wzięłam z Cheesecakes, pavlovas and trifles wydawnictwa The Australian women's weekly - marshmallow Pavlova to bowiem moja ulubiona wersja - niemal puchata w środku, bardzo delikatna i efektowna. Następnie ubiłam śmietanę, a wierzch przygotowałam fantazjując na temat zawartości lodówki - skarmelizowałam rabarbar i dodałam truskawek, które świetnie się z nim uzupełniają. Całość wyszła obłędna.
Kończy się już rabarbar więc trzeba go wykorzystać w 100% :-) Dzisiaj mam dla was przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Rabarbar możemy zastąpić wiśniami - też wyjdzie pyszne. Długo zwlekałam z wykonaniem pierwszego ciasta drożdżowego. Pierwsze starcie uważam za wygrane :-)
Zachciało mi się czegoś czekoladowego, i na dodatek koniecznie z wiśniami. Nie mogłam się tylko zdecydować, który przepis wybrać. W końcu postanowiłam wykorzystać stary przepis na ciasto cynamonowe. Zamieniłam cynamon na Amaretto, dorzuciłam wiśnie - i uzyskałam dokładnie to, o co mi chodziło :)
Moja dzisiejsza propozycja to : Miętowa zupa krem z groszku (...) Oryginalny przepis był także z dodatkiem sałaty (jeszcze nigdy nie jadłam zupy z sałaty),śmietanki, masła itp. więc przepis pozwoliłam sobie zmodyfikować na bardziej dietetyczny.
Pyszne i lekkie, bezmięsne spaghetti z chrupiącymi warzywami :) W zasadzie jest to taka sałatka na ciepło, ale świetnie sprawdza się w roli obiadu. W dodatku potrawę robi się naprawdę szybko – przygotowanie „wsadu” trwa tyle co ugotowanie makaronu :)
Grillowanie to ponoć nowy sport narodowy Polaków. U mnie jest podobnie. Jak jest ciepło, uwielbiam wrzucić na ruszt kilka smakołyków. Ostatnio na moim grillu królują warzywa. Sałatka z grillowanych warzyw jest absolutnie hitem mojej kuchni.
Tort z czereśniami mojego autorstwa z którego jestem niezwykle dumna, bo jest po prostu przepyszny! Delikatny, wilgotny biszkopt i śmietankowy krem zlewający się ze słodką masą czereśniową… Tort jest czasochłonny, ale uwierzcie mi, że naprawdę warto! Wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej!
Tort z czereśniami mojego autorstwa z którego jestem niezwykle dumna, bo jest po prostu przepyszny! Delikatny, wilgotny biszkopt i śmietankowy krem zlewający się ze słodką masą czereśniową… Tort jest czasochłonny, ale uwierzcie mi, że naprawdę warto! Wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej!
Każdy z nas ma na pewno takie danie, które od czasu do czasu przygotowuje tylko po to, aby poprawić sobie humor. Ten łosoś zdecydowanie jest dla mnie właśnie takim daniem. Połączenie łososia z pesto bazyliowym jest wspaniałą kombinacją, niesamowicie aromatyczną i delikatną.