Łosoś z pesto bazyliowym podanym na purée z groszkiem
Każdy z nas ma na pewno takie danie, które od czasu do czasu przygotowuje tylko po to, aby poprawić sobie humor. Ten łosoś zdecydowanie jest dla mnie właśnie takim daniem. Połączenie łososia z pesto bazyliowym jest wspaniałą kombinacją, niesamowicie aromatyczną i delikatną. Jako dodatek proponuję tu purée z groszkiem, które jest mniej tradycyjnym podejściem do ziemniaka.
Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.
- 2 filety z łososia
- 4 łyżki pesto z bazylii
- 400 g ziemniaków
- 3 łyżki śmietany słodkiej
- szklanka świeżego groszku (może być też mrożony)
- olej Kujawski ze Smakiem z bazylią
- ¼ łyżeczka soli morskiej
- 1 ¼ łyżeczki pierzu, świeżo zmielonego
- ½ cytryny + sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Filety z łososia:
1. Lekko natłuść Kujawskim z ziołami brytfankę.
2. Połóż filety z łososia do naczynia i lekko spryskaj je olejem.
3. Posyp rybę świeżo zmielonym pieprzem.
4. Delikatnie rozłóż pesto na wierzch filetów.
5. Piecz łososia w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20minut.
Purée:
1. Ziemniaki ugotuj w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
2. Obgotuj zielony groszek we wrzątku w przez 3minuty.
3. Odcedź i zrób purée z ziemniaków i groszku.
Całe danie:
1. Ułóż purée na środku talerza.
2. Ostrożnie zdejmij łososia z brytfanki.
3. Ułóż łososia na wierzch purée
4. Cytrynę przekrój na pół, na każdy talerz połóż jedną ćwiartkę.
5. Od razu podawaj.
Smacznego!
Ilość porcji: x 2 Czas przygotowania: 30min