Sałatka z grillowanych warzyw
Grillowanie to ponoć nowy sport narodowy Polaków. U mnie jest podobnie. Jak jest ciepło, uwielbiam wrzucić na ruszt kilka smakołyków. Ostatnio na moim grillu królują warzywa. Sałatka z grillowanych warzyw jest absolutnie hitem mojej kuchni. W tym daniu znajdziesz niesamowite aromaty i tekstury, które zaspokoją nawet mięsożerców (przynajmniej jako dodatek do czegoś bardziej konkretnego).
Najlepiej jest przygotować warzywa na grillu, ale można je zgrillować także w piekarniku, kiedy aura pogodowa nie sprzyja.
Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.
- 400g młodych ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 3 łyżki oleju Kujawskiego ze Smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 1 ząbek czosnku
- 1 bakłażan, pokrojony na grubość 1 cm
- 2 czerwone cebule, pokrojone na grubość 1,5 cm
- 8 pomidorów suszonych, z zalewy
- kilka czarnych oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 kule mozzarelli, porwane na kawałki
- 1 mała szalotka, drobno posiekana
- 1 łyżeczka octu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej
- 200 g pokruszonego sera z niebieską pleśnią
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj ziemniaki, odcedź.
2. Pokrój je na talarki, posyp solą, pieprzem i polej olejem Kujawskim ze Smakiem.
3. Włóż ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 200°C/funkcja grill/ na 20minut.
4. Rozgrzej piekarnik do 260°C/funkcja grill/.
5. Przekrój papryki na pół, wyjmij nasiona.
6. Połóż papryki na blasze do pieczenia i piecz na górnej półce piekarnika 5 do 10minut, aż sczernieją.
7. Wyjmij papryki z piekarnika, włóż do szklanej miski, przykryj folią spożywczą.
8. Zostaw je na 5minut.
9. Następnie wyjmij i delikatnie zdejmij skórkę.
10. Grubo pokrój paprykę.
Dressing:
1. W misce wymieszaj ocet, szalotkę, olej, musztardę, ser pleśniowy.
2. Rozgrzej patelnię grillową i lekko posmaruj olejem.
3. Pokrój czerwoną cebulę w piórka.
4. Grilluj cebulę oraz bakłażana kilka minut z każdej strony.
5. Pokrój pomidory suszone, oliwki.
6. Na talerzach ułóż warzywa, ser i posyp bazylią.
7. Całość skrop olejem Kujawskim ze Smakiem i od razu podawaj.
Smacznego!
Ilość porcji: x 4 Czas przygotowania: 35min