Sałatka z grillowanych warzyw

Sałatka z grillowanych warzyw

Zdjęcie - Sałatka z grillowanych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Grillowanie to ponoć nowy sport narodowy Polaków. U mnie jest podobnie. Jak jest ciepło, uwielbiam wrzucić na ruszt kilka smakołyków. Ostatnio na moim grillu królują warzywa. Sałatka z grillowanych warzyw jest absolutnie hitem mojej kuchni. W tym daniu znajdziesz niesamowite aromaty i tekstury, które zaspokoją nawet mięsożerców (przynajmniej jako dodatek do czegoś bardziej konkretnego).

Najlepiej jest przygotować warzywa na grillu, ale można je zgrillować także w piekarniku, kiedy aura pogodowa nie sprzyja.

Poniższy przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.

  • 400g młodych ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego ze Smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bakłażan, pokrojony na grubość 1 cm
  • 2 czerwone cebule, pokrojone na grubość 1,5 cm
  • 8 pomidorów suszonych, z zalewy
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 kule mozzarelli, porwane na kawałki
  • 1 mała szalotka, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka octu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej
  • 200 g pokruszonego sera z niebieską pleśnią

Sposób przygotowania:

 

1. Ugotuj ziemniaki, odcedź.

2. Pokrój je na talarki, posyp solą, pieprzem i polej olejem Kujawskim ze Smakiem.

3. Włóż ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 200°C/funkcja grill/ na 20minut.

4. Rozgrzej piekarnik do 260°C/funkcja grill/.

5. Przekrój papryki na pół, wyjmij nasiona.

6. Połóż papryki na blasze do pieczenia i piecz na górnej półce piekarnika 5 do 10minut, aż sczernieją.

7. Wyjmij papryki z piekarnika, włóż do szklanej miski, przykryj folią spożywczą.

8. Zostaw je na 5minut.

9. Następnie wyjmij i delikatnie zdejmij skórkę.

10. Grubo pokrój paprykę.

Dressing:

1. W misce wymieszaj ocet, szalotkę, olej, musztardę, ser pleśniowy.

2. Rozgrzej patelnię grillową i lekko posmaruj olejem.

3. Pokrój czerwoną cebulę w piórka.

4. Grilluj cebulę oraz bakłażana kilka minut z każdej strony.

5. Pokrój pomidory suszone, oliwki.

6. Na talerzach ułóż warzywa, ser i posyp bazylią.

7. Całość skrop olejem Kujawskim ze Smakiem i od razu podawaj.

Smacznego!

Ilość porcji: x 4 Czas przygotowania: 35min

Kategorie przepisów