Tort z czereśniami
Tort z czereśniami mojego autorstwa z którego jestem niezwykle dumna, bo jest po prostu przepyszny! Delikatny, wilgotny biszkopt i śmietankowy krem zlewający się ze słodką masą czereśniową… Tort jest czasochłonny, ale uwierzcie mi, że naprawdę warto! Wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej! Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz do nasączenia blatów:
70 ml kompotu z czereśni lub soku z wiśni
70 ml likieru wiśniowego
Masa czereśniowa:
200 ml wody
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobii)
700-800 g wypestkowanych czereśni
Krem:
500 ml śmietanki 30%
400 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
500 ml śmietanki 30%
2 usztywniacze do śmietany typu Śmietan fix
4 łyżki cukru pudru
ładne czereśnie z szypułkami
kilka kostek czekolady deserowej
płatki migdałowe (ok. 100 g)
Biszkopt:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i dalej ubijaj. Dodawaj stopniowo żółtka.
Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszaj.
Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut – piecz do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia.
Poncz:
Sok lub kompot wymieszaj z likierem.
Masa czereśniowa:
Wypestkowane czereśnie włóż do garnka zalej wodą i zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 4-5 minut. Posłodź. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 1/3 szklanki wody – dokładnie wymieszaj i wlej do kompotu. Mieszaj aż do zgęstnienia (jak kisiel). Odstaw do wystygnięcia.
Dekoracja tortu:
Śmietankę krótko ubij i dodaj usztywniacz wymieszany z cukrem pudrem. Ubij na sztywno.
Płatki migdałowe upraż na złoto na suchej patelni. Czekoladę posiekaj na wiórki.
Wykonanie tortu:
Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 równe blaty.
Na paterę połóż pierwszy blat ciasta i nasącz syropem – ok. 4 łyżkami. Następnie nałóż połowę masy czereśniowej i ok. 1/3 przygotowanego kremu. Przykryj kolejnym blatem i nasącz go 4 łyżkami syropu, nałóż resztę masy czereśniowej i połowę z pozostałego kremu. Przykryj ostatnim blatem ciasta, lekko przyciśnij i nasącz resztą ponczu. Posmaruj pozostałym kremem.
Tort z wierzchu i po bokach udekoruj bitą śmietaną, płatkami migdałowymi, ozdób czereśniami oraz posiekaną czekoladą.
Tort wstaw do lodówki na kilka godzin.
Tort przechowuj w lodówce.
Smacznego