Ta zupa to śwetny pomysł na posiłek w chłodny dzień, już choćby dlatego, że wypełnia kuchnię cudownym zapachem, od którego os razu robi się ciepło (także na duszy).
Melon , szynka ...........i kruche, wytrawne ciasto . Pyszna letnia przekąska , którą możemy przygotować dla naszych przyjaciół lub na kolację we dwoje.
Dość fajna, zdrowa i pożywna (piękna zbitka - to musi się sprzedać!) wersja mojej ulubionej zupy. Pomidorowa z ryżem lub makaronem. Pomidorowa - krem. A może właśnie pomidorówka z ciecierzycą, soczewicą albo małą fasolką?
W różnych modyfikowanych wersjach można spotkać takie nocne bułeczki na wielu blogach czy forach internetowych. U mnie na bazie mąki pszenno-orkiszowej. Ciasto zagniecione ok. 22, ok. 8 wyjęte z lodówki, do pieca powędrowały ok. 10. Nie do piekarnika, a do pieca - prawdziwego pieca do wypieku chleba.
Tradycyjna gotowana kukurydza może się już niektórym z Was przejadła. Proponuję zatem urozmaić sobie jej spożycie. Pieczona lub grillowana podana z masłem, cytryną lub limonką, ostrą papryczka chili i pietruszką jest przepyszna.
W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć kurczaka pokrojonego w plastry. Na nim ułożyć warstwę kopru. następnie uduszone pomidory z cebulą i pokrojoną w plastry mozarellę...
Zebrałam w ogrodzie jeżyny i zupełnie nie mogłam się zdecydować co z nimi zrobić bo miałam w głowie tyle pomysłów…:) Niestety nie było ich zbyt wiele więc zdecydowałam, że przygotuję sernik jeżynowy na zimno. Spód do niego zrobiłam z ciasteczek połączonych z czekoladą. Masa jeżynowa wyszła lekko kwaskowa i bardzo kremowa.
Niezastąpione o każdej porze dnia, uwielbiane przez wszystkich. Najchętniej jadam je z owocami i jogurtem. Jeśli brak świeżych owoców zastępuję je mrożonymi lub domową konfiturą.
. Oryginalne węgierskie leczo nie zawiera w swoim składzie cukinii, ale u nas ....tak się już przyjęło, że cukinia powinna być tak, jak kapusta w bigosie.
Błyskawiczna i niezwykle prosta w przygotowaniu zupa-krem z zielonego groszku i marchewki. Tę zupę można wzbogacić różnymi dodatkami... jednak najlepiej smakuje ze zrumienionymi na masełku kosteczkami pieczywa :)