Danie wymyślone na szybko na kolację, pyszne, jednak przed snem trochę za ciężkie (smażone i grzyby do tego), ale jak ktoś wcześniej je kolację a późno się kładzie, polecam.
Nazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność.
Ciasto jest uniwersalne - sprawdzi się zarówno w pierogach na słono, jak i na słodko. Szybkie i łatwe w wyrabianiu, bezproblemowe w późniejszym lepieniu pierogów.
Jedną z zup, która nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią jest krupnik. To również jedna z moich ulubionych zup. Ta wersja jest gęsta, treściwa i może stanowić pożywny lunch, gdy wiemy, że obiad będzie lekki lub planujemy go zjeść późno, albo możemy ją podać na obiad jako danie z jednego garnka.
Delikatne ciasto z jabłkami wilgotne i dosłownie rozpływa się w utach każdego kto je spróbuje :-) - jest doskonałe. Z wyrazistym smakiem chałwy i dodatkiem migdałów . Spróbujcie bo naprawdę warto
Ładnych parę miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na klasyczny hummus, miałam jednak ochotę poeksperymentować trochę ze smakami. Mając gotową pieczoną paprykę oraz pastę tahini, zrobienie hummusu z papryką było czynnością wręcz banalną, a efekt okazał się niezmiernie pyszny :)
Od kiedy poznałam dokładnie dobroczynnywpływ kaszy na nasz organizm przyrządzam ją bardzo często ale nigdy bez dodatku smażonej cebulki na złoty kolor. To ona podkreśla a nawet rzekłabym wydobywa walory smakowe kaszy gryczanej. Dzisiaj proponuję Wam kaszę w towarzystwie kruchej wołowiny i fasolki.
Jesień za pasem więc czas na kolejne magazynowanie zapasów na zimę. Tym razem czas na przecier cukiniowo- paprykowy, jest świetną alternatywą dla ketchupu czy przecieru pomidorowego. Przygotowanie jest proste i średnio czasochłonne.
Macie ochotę na szybki i pyszny obiad, który wprowadzi do domu nie tylko bajeczne aromaty, ale i odrobinę słońca w te deszczowe dni? Dzisiaj szybki obiad na bazie makaronu z cudownie słodkimi figami, aromatycznymi kurkami i rumianymi krewetkami.
Przygotowanie jest ekspresowe, a dodatek ziół nadaje całości oryginalny smak. Jest dość gęsty, choć z powodzeniem można go określić lekkim, a może nawet dietetycznym?