Mini tarty z owocami - truskawka, malina, czereśnia
Dzisiejszy dzień muszę sobie sama pokolorować, dlatego wybrałam te pyszności, które bez względu na pogodę czy mój humor - nakładają uśmiech na moją buzię i przywołują miłe wspomnienia, lipcowe wspomnienia;)
Fantastyczne kruche ciasto, pełno dojrzałych w słońcu owoców z ogrodu mojej Mamy i to wszystko - nic więcej do pysznego szczęścia mi nie trzeba;)
Składniki na 8 takich mini tartaletek:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Fantastyczne kruche ciasto, pełno dojrzałych w słońcu owoców z ogrodu mojej Mamy i to wszystko - nic więcej do pysznego szczęścia mi nie trzeba;)
Składniki na 8 takich mini tartaletek:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 3 gotowane żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- świeże sezonowe owoce
Przygotowanie:
- mąkę przesiać do dużej miski
- żołtka oddzielić od białek wyłożyć delikatnie do cedzaka lub na dużą łyżkę cedzakową i wstawić do wrzącej wody, gotować około 10 minut
- ugotowane żółtka wyjąć, przetrzeć przez sito, zużywając przy tym jak najmniejszą powierzchnię sita
- mąkę posiekać z masłem, dodać przesiany cukier puder, żółtka, szczyptę soli, cukier waniliowy i szybko zagnieść kruche ciasto
- zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 30 minut
- po tym czasie ciasto rozłożyć równomiernie w mini foremkach lub jednej dużej formie - wystarczy go na normalnej wielkości formę do tarty
- spód można delikatnie podpiec, ja tego nie robię, odrazu wykładam świeże owoce i jak nawet puszczą za dużo soku - mi to nie przeszkadza - bo tak lubię
- wstawiamy mini tarty do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 20 minut
- wyjąć, ostudzić albo i nie i zjadać jeszcze gorące
- można jak dla Kogoś za mało słodkie posypać cukrem pudrem dodatkowo ozdobić świeżą miętą
Smacznego;)