Prowansalska potrawka warzywna

Prowansalska potrawka warzywna
Ponownie odwiedzam kulinarnie słoneczną Prowansję, tym razem smakując zdrowej, aromatycznej i niskokalorycznej potrawki warzywnej. Jedzona razem z pieczywem, w zupełności wystarczyła nam na cały obiad. Warto zrobić, póki pod dostatkiem mamy świeżych i tanich warzyw :)

Zdjęcie - Prowansalska potrawka warzywna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PROWANSALSKA POTRAWKA WARZYWNA
(4-5 porcji)
3 średnie ziemniaki,
3 marchewki,
300g fasolki szparagowej,
1 nieduża cukinia,
1 por,
5 pomidorów,
½ puszki białej fasoli,
½ puszki czerwonej fasoli,
100g makaronu nitki,
1 łyżka zielonego pesto,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie

Ziemniaki obrać i pokroić w gruba kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plastry. Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, pokroić na krótsze kawałki. Cukinię pokroić w półplasterki, a pora w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na 6 części. Fasolkę białą i czerwoną przelać wodą na sitku.
W garnku zagotować 5 szklanek wody. Wrzucić ziemniaki, marchewkę i fasolkę szparagową. Gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać cukinię i pora. Gotować 2 minuty, następnie dodać pomidory, fasolę z puszki i makaron. Gotować do miękkości makaronu (3-5 minut). Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodać oliwę i pesto, wymieszać.


Zdjęcie - Prowansalska potrawka warzywna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Prowansalska potrawka warzywna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Prowansalska potrawka warzywna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Prowansalska potrawka warzywna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów