Cytrynowe ciasteczka z rozmarynem.
Pozornie leniwy poranek, za oknem piękne słońce, którego żar gaszą pojedyncze, chłodne i orzeźwiające podmuchy wiatru, a błękit nieba burzą tylko nieliczne obłoki. Różowa panienka siedząc w głębokim, plecionym fotelu wydmuchuje niezliczone ilości tęczowych baniek mydlanych, które zuchwale porywa wiatr, co za każdym razem wywołuje taką samą falę szczebiotliwego chichotu. Przyglądam się jej oczom, dziś są jakby bardziej błękitne niż zazwyczaj, a jasne pukle loków niesfornie opadają na policzek. Co jakiś czas z gracją odsuwa je z twarzy, by po chwili znów mogły opaść w to samo miejsce. Wszystko przypomina scenę z pięknego filmu, a to tylko moja codzienność, którą zbyt często mijam nawet nie zauważając…
Mimo tak pięknej oprawy poranka, mój nastrój przybrał kolor zupełnie szaroniebieski… Gdybym tylko wiedziała dlaczego, pewnie potrafiłabym to powstrzymać. Chyba czas upiec coś czekoladowego…
Ale zanim to zrobię chciałabym podzielić się z Wami przepisem na cytrynowe ciasteczka z rozmarynem, które upiekłam już jakiś czas temu. Nie są to kolejne maślane ciacha, nie kruszą się w dłoni, przypominają bardziej maleńkie herbatniczki, jednak i od nich się nieco różnią. W smaku są wyraźnie cytrynowe, lekko kwaskowe od soku, orzeźwiające od skórki, przełamane ziołowym aromatem świeżego rozmarynu. Wspaniale smakują podgryzane w ciągu dnia, ale chyba najlepiej do popołudniowego piwa w wesołym towarzystwie. Nawet nie zauważyliśmy kiedy wszystkie zniknęły.
Spróbujcie, ich smak jest wyjątkowy, zupełnie niepodobny do ciasteczek, które na co dzień przywykliśmy piec w domach. Najlepsze są te maleńkie, takie na jeden kęs.
Składniki:
- 200g mąki
- 1 jajko
- 1 cytryna – sok i skórka
- 50g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
Przygotowanie krok po kroku:
- Miękki masło utarłam mikserem z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodałam żółtko oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Utarłam do połączenia składników.
- Na koniec dodałam posiekany rozmaryn oraz mąkę i wyrobiłam jednolite ciasto.
- Rozwałkowałam dość cienko i wykrawałam niewielkie ciasteczka.
- Układałam na blaszce wyłożonej pergaminem. Przed pieczeniem posmarowałam rozmąconym białkiem.
- Piekłam przez 12-15 minut w 180°C
- Ostudziłam i przełożyłam do puszki.
Smacznego!