Jajka w koszulce i sos holederski

Jajka w koszulce i sos holederski

Zdjęcie - Jajka w koszulce i sos holederski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Jajka w koszulce i sos holederski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio naszą ulubioną wieczorną rozrywką jest oglądanie amerykańskiej edycji Masterchef'a. Można nie lubić tego programu, ale jedno trzeba przyznać - z sezonu na sezon poziom umiejętności kulinarnych uczestników rośnie i budzi mój wielki szacunek. Do tego, w 3 edycji z powodzeniem wystartowała osoba niewidoma i poradziła sobie fenomenalnie! Dodatkowym smaczkiem są komentarze sędziów- niektóre cytaty Gordona Ramsay'a czy Joe Bastianich'a są niemalże kultowe :)
Daniem, które często pojawia się w programie Masterchef ,są różne wariacje na temat jajek w koszulkach (poached eggs). Do tej pory wydawało mi się to niesłychanie trudne, aż nie spróbowałam. B zażyczył sobie na śniadanie jajek po benedyktyńsku. Są to jajka w koszulce podane na English muffin (przepis wkrótce), z bekonem lub szynką i polane sosem holenderskim. Jak dla mnie, idealne niedzielne śniadanie!
Jajko w koszulce:

W garnku zagotować wodę, posolić. Świeże jajko rozbić do ramekina lub kubka. Płynnym ruchem wlać jajko do gotującej się wody. Gotować na średnim ogniu około 3 minut (jajko o rozmiarze L, dobrze ścięte białko, płynne żółtko). Ostrożnie wyłowić łyżką cedzakową.
Sos holenderski

SKŁADNIKI:

  • 3 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 120 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżek soku z cytryny


Sos należy przygotowywać w kąpieli wodnej. Do miski dodać pokrojone masło i żółtko, składniki ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać sól i pieprz oraz sok z cytryny. Ubijać jeszcze chwilę, podawać od razu na ciepło.
Zdjęcie - Jajka w koszulce i sos holederski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jajka w koszulce i sos holederski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


 

Wyślij pocztą e-mail Wrzuć na bloga Udostępnij w usłudze Twitter Udostępnij w usłudze Facebook

Kategorie przepisów