Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia

Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia
  • SKŁADNIKI:
  • * jajka - 5 szt
  • * cukier - 3/4 szkl
  • * mąka - 3/4 szkl
  • * mąka ziemniaczana - 1/4 szkl

Pokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny.

Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty.

Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie.

Zdjęcie - Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.

Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.

Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.

Dno tortownicy ( ok. 22 cm ) wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.

Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu ( jeszcze gorący ) upuszczamy na podłogę.

Robimy to pewnie!

Studzimy w uchylonym piekarniku.

Gotowe!

Zdjęcie - Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów