Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia
- SKŁADNIKI:
- * jajka - 5 szt
- * cukier - 3/4 szkl
- * mąka - 3/4 szkl
- * mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
Pokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny.
Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy ani grama proszku do pieczenia , a mimo to biszkopt wyrasta wysoki i jest niezwykle puszysty.
Nadaje się zarówno do przełożenia masami , tortów , jak i do zjedzenia solo np. przy ulubionej kawie.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania.
Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.
Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy ( ok. 22 cm ) wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.
Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).
Po upieczeniu ( jeszcze gorący ) upuszczamy na podłogę.
Robimy to pewnie!
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Gotowe!