Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami

Zdjęcie - Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spotkałam się z różnymi opiniami dotyczącymi chrupkiego pieczywa. Osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem lub będące wiecznie na diecie na pewno je dobrze znają.

Niektórzy twierdzą, że smakuje jak tekturka i nie są w stanie chrupkich chlebków jeść. Są też tacy, którzy krytykują je za podejrzane składniki i konserwanty. Niektórzy miłośnicy zamawiają nawet pieczywo ulubionej marki specjalnie z Niemiec, czy Wielkiej Brytanii.

Dla mnie takie pieczywo nie mogłoby chyba zostać alternatywą dla tradycyjnego chleba, ale od czasu do czasu lubię je pochrupać. Można z niego robić kanapki, albo traktować jako krakersy i podawać z ulubionym dipem.

Domowe chrupkie pieczywo nie dość, że jest tańsze w wykonaniu, to jeszcze smaczniejsze! Do podstawowego przepisu na takie chrupkie krakersy można dodawać za każdym razem inne ulubione składniki, aby smakowało ciekawie.

Dzisiaj przedstawiam recepturę na bazie mąki pszennej, żytniej razowej, domowych suszonych pomidorów oraz ziaren. Pieczywo wyszło naprawdę pyszne, a całkowity czas przygotowania, razem z pieczeniem to najwyżej 40 minut. Polecam przepis z czystym sumieniem :)

Przepis ten dołączam do listy sierpniowych wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” na blogu Zapach Chleba.

Zdjęcie - Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

Pieczywo chrupkie z suszonymi pomidorami i ziarnami Autor: Tosia Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia: 25 minut Całkowity czas: 40 minut

Porcje: 8

Składniki
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 80 g wybranych ziaren (u mnie ziarna słonecznika, nasiona babki płesznik, sezam, siemię lniane)
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 40 ml oliwy
  • 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli

Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy ziarna, pokrojone drobno suszone pomidory, sól oraz cukier.
  2. Wlewam oliwę z zimną wodą i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
  3. Ciasto wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy prostokąty o długości 9x14cm (wyszło 8).
  4. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem. W cieście można dodatkowo zrobić dziurki widelcem i posmarować oliwą (nie jest to konieczne).
  5. Chrupkie pieczywo pieczemy przez 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Zdrowa zupa z ogórków kiszonych

Zdrowa zupa z ogórków kiszonyc…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Korzenne ciasto z jabłkami
1

Korzenne ciasto z jabłkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Błyskawiczny piernik

Błyskawiczny piernik

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sos z suszonych wędzonych śliwek i cebuli

Sos z suszonych wędzonych śliw…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane

figmara figmara
figowe smaki

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Rodzina Rudolfów czyli świąteczne brownie
1

Rodzina Rudolfów czyli świątec…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Piernikowe sernikobrownie

Piernikowe sernikobrownie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kompot z suszu
1

Kompot z suszu

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Lukrowane pierniczki z czekoladą
1

Lukrowane pierniczki z czekola…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim