Starte ziemniaki włożyłam do miski z zimną wodą. Przepłukałam a następnie odcisnęłam w papierowym ręczniku i przełożyłam do durszlaka, by odciekły. Cebulę wymieszałam w sporej misce z jajkiem - dodałam soli i pieprzu do smaku. Następnie dodałam ziemniaki i wymieszałam...
Dżem z dyni i pomarańczy z nutą cynamonu, w sam raz na tę porę roku. W słonecznym kolorze, pyszny i aromatyczny - poprawa humoru gwarantowana;) Polecam ten przepis, zresztą tak samo, jak i na inne domowe przetwory, bo to naprawdę prosty sposób, by mieć coś domowego, wyjątkowego i własnoręcznie zrobionego. Nie
Sernik jest bardzo delikatny, ma intrygujący w pozytywnym znaczeniu:) smak masy serowej, a ciasteczkowy spód dzięki dodatkowi orzechów mielonych, kakao i przyprawy do pierników dopełnia wykwintności tego ciasta.
Pyszne, kruche ciasteczka korzenne – jedne z naszych ulubionych. Przepis prosty i sprawdzony kilkakrotnie. Zawsze się udają i zawsze znikają w oka mgnieniu. W tym roku bardzo muzykalnie u nas…
Dziś przedstawiam przepis na bardzo grzybową zupę krem ze śmietanką i odrobiną koniaku, który dodaje jej wyrazistości. Ja użyłam grzybów leśnych, jednak można zastąpić je pieczarkami (najlepiej brązowymi), a sam proces przygotowania tej potrawy jest szybki i nieskomplikowany. Polecam!
Pierwszy raz robiłam dżem z gruszek i jestem nim zachwycona! Dodatek wanilii, kardamonu i goździków sprawia, że jest niezwykle aromatyczny i smaczny. (...) Ten dżem przypomniał mi czasy dzieciństwa, kiedy mama zamykała w słoikach pokrojone w cząstki gruszki w syropie z goździkami. Lubiliśmy je wyjadać, były takie pyszne i aromatyczne! :)
Inspiracją do tego dania był duży tort z sardeli przygotowany na oficjalne przyjęcie w Barcelonie. Ponieważ w Polsce trudno kupić świeże anchois, znane również jako sardele, przygotowałem torcik z małymi śledzikami.
Z ryby usunąć ości i pokroić ją na kawałki. Ryż wymieszać z olejem. Dodać pokrojone: w kostkę paprykę, w cienkie ćwierćplasterki ogórka, w plasterki oliwki oraz posiekany szczypior i zmiażdżony czosnek...
Nastał idealny czas na sycące, aromatyczne i niekłopotliwe w wykonaniu dania jednogarnkowe. Nic tak nie zasyci zmarzniętych ludków po długim listopadowym spacerze jak właśnie wyjęty z piekarnika gęsty gulasz.