Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną
Nie mogłam się powstrzymać, żeby jej nie przygotować…. Naprawdę… Wymyśliłam sobie taką sałatkę z pieczoną dynią i za nic nie chciała mi wyjść z głowy ! Oczywiście moja lista potraw z dyni do przygotowania jest dłuuuuga, ale kolejność potraw zmienia się na niej w zależności od potrzeb. Tak jak w tym przypadku. Ponieważ akurat do obiadu gotowałam kaszę gryczaną więc dorzuciłam jej od razu razu wiecej… Dynia jakaś zawsze się u mnie znajdzie … I jakoś tak – zupełnie niechcący – wyszła mi akurat ta sałatka Szybciutko też zniknęła z talerzy…:) Zapraszam, oto pyszna sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną !
Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczanąSkładniki: (4-6 osób)
- około 1 kg dyni (u mnie piżmowej czyli butternut)
- 2 czerwone cebule
- 1 papryka
- główka czosnku
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 200 g fety
- kilka koktajlowych pomidorków – opcjonalne
- sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
- olej rzepakowy
Sos:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
1. Kaszę ugotować i ostudzić.
2. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Paprykę przekroić na pół. Z główki czosnku ściąć górę. Wszystko wyłożyć na blachę i skropić olejem rzepakowym. Lekko posolić, posypać tymiankiem i odrobinę rozmarynem (u mnie 2 gałązki świeżego). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż warzywa będą miękkie. U mnie wszystkie upiekły się w jednym czasie, ale jeśli wykorzystujemy inny rodzaj dyni to najlepiej sprawdzać i wyjmować z piekarnika już upieczone warzywa a zostawiać te, które jeszcze muszą się dopiec. Po upieczeniu dobrze jest z papryki ściągnąć skórkę.
3. Upieczone warzywa -bez czosnku- połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i pokruszoną fetą. Dodać pomidorki. Polać ulubionym sosem. U mnie mieszanka oleju sezamowego, miodu i octu balsamicznego.
Smacznego
Drukuj / PDF