Kurczak teriyaki z sezamem
Jedna z naszych ulubionych potraw.
Słony i bardzo sezamowy kurczak pięknie pachnący kolendrą, a w dodatku niezwykle prosty i szybki w wykonaniu to doskonały pomysł na obiad w orientalnym stylu. Jako dodatek polecam ryż basmati albo mieszankę ryżu dzikiego i basmati.
Przepis na to smakowite danie znalazłam kiedyś na jakimś blogu, ale przepisywałam go ponad rok temu i ... uleciała gdzieś mi z głowy nazwa tego bloga:)
Kurczak teriyaki z sezamem
Składniki:
- 2 piersi kurczaka (duże)
- 8 łyżek marynaty teriyaki (nie za pełnych)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- garść świeżej kolendry
- łyżka oleju sezamowego
- olej z pestek winogron (czasem używam rzepakowego), może też być arachidowy
Kurczaka pokroić w długie i dość szerokie paski i zalać marynatą teriyaki wymieszaną z sosem sojowym. Następnie odsączone oprószyć skrobią i wrzucić na dobrze rozgrzany olej (z pestek winogron). Gdy mięso się zrumieni wlać do niego pozostałą marynatę (niewiele jej będzie) i dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Smażyć jeszcze przez chwilę - cebula ma pozostać jędrna. Na koniec wsypać lekko uprażony na suchej patelni sezam i wymieszać.
Danie podawać w miseczkach, skropione olejem sezamowym i posypane świeżą kolendrą. Jako dodatek polecam ryż basmati lub mieszankę ryżu dzikiego z basmati.
Smacznego:)