Kurczak teriyaki z sezamem

Kurczak teriyaki z  sezamem

Jedna z naszych ulubionych potraw.

Słony i bardzo sezamowy kurczak pięknie pachnący kolendrą, a w dodatku niezwykle prosty i szybki w wykonaniu to doskonały pomysł na obiad w orientalnym stylu. Jako dodatek polecam ryż basmati albo mieszankę ryżu dzikiego i basmati.

Przepis na to smakowite danie znalazłam kiedyś na jakimś blogu, ale przepisywałam go ponad rok temu i ... uleciała gdzieś mi z głowy nazwa tego bloga:)

Zdjęcie - Kurczak teriyaki z  sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kurczak teriyaki z sezamem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka (duże)
  • 8 łyżek marynaty teriyaki (nie za pełnych)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • garść świeżej kolendry
  • łyżka oleju sezamowego
  • olej z pestek winogron (czasem używam rzepakowego), może też być arachidowy

Kurczaka pokroić w długie i dość szerokie paski i zalać marynatą teriyaki wymieszaną z sosem sojowym. Następnie odsączone oprószyć skrobią i wrzucić na dobrze rozgrzany olej (z pestek winogron). Gdy mięso się zrumieni wlać do niego pozostałą marynatę (niewiele jej będzie) i dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Smażyć jeszcze przez chwilę - cebula ma pozostać jędrna. Na koniec wsypać lekko uprażony na suchej patelni sezam i wymieszać.

Danie podawać w miseczkach, skropione olejem sezamowym i posypane świeżą kolendrą. Jako dodatek polecam ryż basmati lub mieszankę ryżu dzikiego z basmati.

Smacznego:)

Kategorie przepisów