Nalewka z owoców pigwy
Kolejny trunek mojej produkcji to nalewka z owoców pigwy. Jest to wspaniały owoc o pięknym zapachu i taka sama jest nalewka. Najlepszy w niej jest ten charakterystyczny aromat. Moja nalewka jeszcze sobie dojrzewa i nie bardzo nadaje się do picia ale warto już ją nastawić, żeby w zimę móc rozgrzać się kieliszkiem tego pysznego trunku:)
Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca
- 1 l spirytusu 70%
- 1 kg cukru
Owoce pigwowca umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć je do wysokiego słoja i zalać spirytusem. Przykryć i odstawić na 14 dni. Po tym czasie przelać spirytus do innego naczynia a do owoców wsypać cukier. Odstawić na 3-4 dni, codziennie potrząsać, aż cukier wyciągnie pozostały w owocach spirytus i się w nim rozpuści. Przelać roztwór cukru do spirytusu, wymieszać i odstawić na kilka miesięcy.
Na zdrowie:)