Chleb z rozmarynem i oliwą (na zakwasie)

Zdjęcie - Chleb z rozmarynem i oliwą (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze powtarzam, że rozmaryn to świetna przyprawa do chleba. No może na równi z oregano i kminkiem. Są niczym grupa przyjaciół i dodani do chleba świetnie współpracują.

Wiele osób, piekąc chleb po raz pierwszy decyduje się na stworzenie zwykłego, żytniego chleba na zakwasie, najlepiej bez dodatków i udziwnień. Jeśli jeszcze nie macie chleba na zakwasie za sobą, polecam ten przepis, mimo że na pierwszy rzut oka dodatek oliwy i rozmarynu może się wydawać wymyślny i wolicie zrobić coś naturalnego. Nie ma sensu tracić czasu!

Uwierzcie mi, poniższy przepis jest najprostszy na świecie. Właściwie jedyny problem jaki może sprawiać, to wyhodowanie zakwasu żytniego. Jeśli jednak go nie macie, to wstyd nie spróbować! Wystarczy wymieszać ciasto rękami, wsadzić do foremki i iść spać. Reszta zrobi się sama. Do dzieła!

Chleb z rozmarynem i oliwą (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 8 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 350 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 175 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g oliwy
  • listki z 3 gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli

Instrukcja
  1. Wymieszaj zakwas z wodą i solą.
  2. Dodaj resztę składników i zagnieć aż otrzymasz jednolite ciasto.
  3. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o długości 20 centymetrów. Uklep i przykryj materiałową szmatką.
  4. Odstaw na noc (na ok. 8 godzin) w ciepłe miejsce.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 40 minut.
  7. Wyjmij chleb z piekarnika, z foremki i odwiń z papieru.
  8. Ostudź go stawiając go na kratce wyjętej z piekarnika, aby nie zagrzał się od dołu

3.1.09

Kategorie przepisów

Podobne przepisy