Chleb z rozmarynem i oliwą (na zakwasie)

Zdjęcie - Chleb z rozmarynem i oliwą (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze powtarzam, że rozmaryn to świetna przyprawa do chleba. No może na równi z oregano i kminkiem. Są niczym grupa przyjaciół i dodani do chleba świetnie współpracują.

Wiele osób, piekąc chleb po raz pierwszy decyduje się na stworzenie zwykłego, żytniego chleba na zakwasie, najlepiej bez dodatków i udziwnień. Jeśli jeszcze nie macie chleba na zakwasie za sobą, polecam ten przepis, mimo że na pierwszy rzut oka dodatek oliwy i rozmarynu może się wydawać wymyślny i wolicie zrobić coś naturalnego. Nie ma sensu tracić czasu!

Uwierzcie mi, poniższy przepis jest najprostszy na świecie. Właściwie jedyny problem jaki może sprawiać, to wyhodowanie zakwasu żytniego. Jeśli jednak go nie macie, to wstyd nie spróbować! Wystarczy wymieszać ciasto rękami, wsadzić do foremki i iść spać. Reszta zrobi się sama. Do dzieła!

Chleb z rozmarynem i oliwą (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 8 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 350 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 175 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g oliwy
  • listki z 3 gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli

Instrukcja
  1. Wymieszaj zakwas z wodą i solą.
  2. Dodaj resztę składników i zagnieć aż otrzymasz jednolite ciasto.
  3. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o długości 20 centymetrów. Uklep i przykryj materiałową szmatką.
  4. Odstaw na noc (na ok. 8 godzin) w ciepłe miejsce.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 40 minut.
  7. Wyjmij chleb z piekarnika, z foremki i odwiń z papieru.
  8. Ostudź go stawiając go na kratce wyjętej z piekarnika, aby nie zagrzał się od dołu

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebki rolowane z trzema rodzajami farszu
10

Chlebki rolowane z trzema rodz…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Chleb orkiszowo-żytni z estragonem na zakwasie

Chleb orkiszowo-żytni z estrag…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb ze śmietaną i koperkiem
3

Chleb ze śmietaną i koperkiem

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chleb z pieczonym czosnkiem i ziołami (na zakwasie)
3

Chleb z pieczonym czosnkiem i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ziołami pachnące pyszności
3

Ziołami pachnące pyszności

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Chleb pszenno-orkiszowy z ziołami
1

Chleb pszenno-orkiszowy z zioł…

Tosia Tosia
Smakowity chleb