Bitki schabowe z czerwoną cebulą i cykorią
Proste i smaczne mięsne danie obiadowe. Tradycyjne schabowe zamieniłam na bitki w aromatycznym sosie cebulowym.
Jako dodatek proponuję chrupiace plastry ziemniaków z piekarnika i ugotowaną cykorię z oliwą i prażonymi płatkami migdałowymi. Cykorię może swietnie zastąpić inne warzywo gotowane np. szpinak.........
Składniki:/3 porcje/ plastry schabu b/kości 3 sztuki, przyprawa jarzynka 0,5 łyżeczki, papryka słodka 0,5 łyżeczki, mąka 2 łyżeczki, ziele angielskie 2 kulki, wino czerwone wytrawne 0,5 szklanki, cebula czerwona 2 sztuki, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól i pieprz do smaku
dodatki: cykoria gotowana ok.400 g, ziemniaki z piekarnika ok.400 g
Wykonanie:
Umyty ,osuszony schab lekko rozbić. Cebule pokroić w cienkie plastry. Mięso oprószyć przyprawą, paprykę i pieprzem.Obtoczyć w mące. Na rozgrzaną oliwę kłaść plastry mięsa. Smażyć z obu stron na rumiano. Podsmażone mięso obłożyć krążkami cebuli. Wymieszać i smażyć razem kilka minut na małym ogniu. Oprószyć solą, wrzucić ziele. Wlać wino, zwiększyć ogień i gotować do odparowania alkoholu. Zmniejszyć ogień i dusić całość do zgęstnienia sosu. W międzyczasie wstawić obgotowane , przyprawione ziemniaki do piekarnika. Upieczone mięso przełożyć na talerze, obłożyć cebulą i podawać z ziemniakami oraz gotowaną cykorią lub szpinakiem.
Sos wraz z cebulą można zmiksować. Otrzymamy w ten sposób gęsty mus cebulowy, którego gęstość należy uregulować w/g własnych upodobań. Świetnym dodatkiem do bitek jest również ugotowany szpinak z dodatkiem pikantnej papryczki i czosnku.