Wieprzowina z orzechami nerkowca po chińsku
Orzechy, zarówno ziemne, jak i nerkowce, doskonale pasują do dań kuchni chińskiej. Tym razem połączyłam nerkowce z polędwiczką wieprzowa i warzywami. Szybko, smacznie i kolorowo :)
WIEPRZOWINA Z ORZECHAMI NERKOWCA
(2 porcje)
300g polędwiczki wieprzowej,
1 cebulka dymka,
1 mała cebula,
1 łodyga selera naciowego,
1 nieduża czerwona papryka,
1 ząbek czosnku,
50g orzechów nerkowca,
2 łyżki sosu sojowego,
100ml bulionu drobiowego,
1 niepełna łyżeczka mąki ziemniaczanej,
pieprz,
1-2 łyżki oleju arachidowego (może być też zwykły rzepakowy)
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Dymkę, cebulę i seler pokroić w plasterki, a paprykę w paseczki. Czosnek posiekać. Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią.
W woku lub na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i mięso, smażyć kilka minut, aż zaczną się rumienić. Wówczas dodać czosnek i resztę warzyw. Smażyć, mieszając, około 4-5 minut. Wlać bulion, dodać sos sojowy i szczyptę pieprzu. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać ją do woka. Mieszać przez chwilę, aż sos się zagęści. Na koniec wsypać orzechy i dokładnie wymieszać.
Podawać z ryżem.
(przepis z magazynu „Kuchnia” 11/2011)