Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem
Dziś kolejna, po wersji azjatyckiej, propozycja zupy dyniowej, tym razem bardziej tradycyjna. Bardzo aromatyczna zupa-krem z dyni, pomidorów podana z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem, przygotowana w szybkowarze, w związku z czym jest superszybka w wykonaniu. Odkryłam jego zalety całkiem niedawno, gdyż dostałam go w prezencie urodzinowym od rodziców mojej połówki i gwarantuję, że na przepisie na zupę się nie skończy:). Podam też normalny czas gotowania dla osób nieposiadających szybkowaru. Polecam!
Scroll down for English
Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem
(4-5 porcji)
Składniki:
- 700 g świeżej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę selera
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 800 ml bulionu z kurczaka
- 400 g (1 puszka), krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/8 łyżeczki chilli w płatkach (lub mielonego)
- 1/4 łyżeczki najlepiej świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/8 łyżeczki najlepiej świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu, gotowanego (lub innego ulubionego w odpowiedniej ilości)
- 1 szklanka kurczaka ugotowanego lub usmażonego i pokrojonego w kostkę (lub więcej zgodnie z upodobaniami)
- 1/2 do 1 szklanki śmietanki 18 % (zgodnie z upodobaniami)
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
- W garnku szybkowaru roztop na średnim ogniu masło. Włóż cebulę , seler, marchew i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę, po czym wlej bulion z kurczaka, pomidory i włóż dynię. Dopraw chilli, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zamknij pokrywkę szybkowaru, ustaw go na wysokie ciśnienie i czas aktywnego gotowania pod ciśnieniem 10 minut (liczony bez nagrzewania się). Jeżeli nie posiadasz szybkowaru, gotuj zupę na średnim ogniu przez 30 minut, lub do miękkości warzyw.
- Po tym czasie zmiksuj zupę na gładkie puree, ja robię to bezpośrednio w garnku. Gotując na małym ogniu dodaj kurczaka, makaron,śmietankę, gotuj aż kurczak będzie odpowiednio ciepły. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Rozlej do miseczek i udekoruj szczypiorkiem i śmietanką.
English version
Pumpkin soup with chicken and orzo
(4-5 servings)
Ingredients:
- 700 g of fresh pumpkin or butternut squash (peeled, and cubed)
- 3 tablespoons butter
- 1/2 cup onions, diced
- 1/2 cup celery, diced
- 1/2 cup carrots, diced
- 1 garlic clove, minced
- 800 ml chicken stock
- 400 g (1 can) diced tomatoes with juice
- 1/2 teaspoon italian seasoning
- 1/8 teaspoon dried red pepper flakes
- 1/4 teaspoon freshly ground black pepper
- 1/8 teaspoon freshly grated nutmeg
- 1 cup orzo, cooked
- 1 cup chicken, cooked and diced
- 1 to 1/2 cup half and half
- green onion tops, sliced very thin (save for garnish)
Preparation:
- Melt butter in pressure cooker pot. Sauté onions, celery, and carrots. Add garlic, stir briefly and add chicken stock, tomatoes and squash. Season with red pepper flakes, pepper and nutmeg.
- Select high pressure and 10 minutes cook time (active), or cook for 30-40 min without pressure cooker.
- Puree until mixture is very smooth. Simmer and add chicken, orzo, and half and half and heat until chicken is heated. Season with salt and pepper if necessary.
- Serve garnished with thinly sliced green tops of onions and a swirl of half and half.
Drukuj chilli, dynia, kurczak, makaron, mięso, obiad, pomidor, przystawka, szybkowar, zupa