Nie wyobrażam sobie Wigilii, bez tradycyjnego barszczu czerwonego z uszkami. Uszka oczywiście z kapustą i grzybami. Czekam na nie cały rok i tak naprawdę na barszczu z uszkami mogłaby się dla mnie zakończyć już Wigilia.
Niektórym wydaje się, że to powinny być ciasteczka wytrawne. Nic bardziej mylnego. Zmielone skwarki są tłuszczem w półkruchym cieście, zamiast masła. Dodatek skórki pomarańczowej dopełnia ich smak. Są idealne na ten czas Adwentu i jeśli się uda przechować, i pochować je przed rodzinką, to posłużą jako świąteczny smakołyk.
Ciepłe jabłka i zapach cynamonu kojarzą mi się z domową atmosferą, spokojem, kojącą atmosferą zbliżających się Świąt. Strudel z jabłkami to dla mnie zimowy deser idealny!
. Formę natłuścić i ustawić w niej kawałki ciasta w małych odległościach od siebie, bo jeszcze urośnie..Wierzch posmarować jajkiem , białkiem lub konfiturą.
Jest to jedna z najlepszych szarlotek jakie kiedykolwiek jadłam! :-) Myślę, ze zasmakuje każdemu kto lubi jabłka. Nie sprawi nikomu trudności w przygotowaniu, więc jest dobra dla "początkujących" w pieczeniu :-) Już więcej nie będę jej zachwalać przekonacie się jak ją zrobicie. Bardzo Wam polecam!!
Postanowiłam wykorzystać ten pyszny ser do dzisiejszej sałatki. Mimo,że polecam sałatkę to głównym składnikiem nadającym jej smaku są chrupiące grzanki z cheddarem.
Czekolada, zawsze do kardamonu pasowała, ale pytanie, czy będzie pasowała również w cieście. Okazało się, że jak najbardziej. Kardamon robi tutaj za kluczowy składnik smaku i nadaje sens całemu deserowi. Można nawet powiedzieć, że to ciasto bez kardamonu kompletnie traci sens. Spróbujcie koniecznie, może przy okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia, bo przecież nie jest nigdzie powiedziane, że trzeba się ograniczać do makowców i serników.
Lubicie kluchy, kluseczki, klusunie?:-) My uwielbiamy, stąd pewnie sama jak klucha wyglądam;) A jedliście kiedyś szpecle? Mimo swej obcojęzycznej nazwie są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Jak nie mam dodatku do sosu, to one wychodzą najprędzej. Najbardziej lubiane są przez dzieci. Szpecle - potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej.
Przed dodaniem alkoholu, dałam dziecku do spróbowania samego kompotu. Napój nie spotkał się z uznaniem, czyli do tego smaku jednak trzeba dorosnąć. A dla dorosłych taka wersja grzańca bardzo odpowiadała.
Pierogi to ulubiona wigilijna potrawa w naszej rodzinie i zdarza się, że są przygotowywane w setkach sztuk. Tradycyjnie lepimy wersję z kapustą i grzybami, ale połączenie grzybów i kaszy gryczanej na tyle skutecznie podbiło podniebienia domowników, że nie pozostaje nic innego, jak podzielić się przepisem i gorąco zachęcić do jego wypróbowania.