Danie, które znikło w 30 sekund- chętnie wylizałabym patelnię z resztek smaku :) Chociaż... myślałam że indyk w tym wydaniu będzie OSTRZEJSZY. Źródło: Lazy in the Kitchen + moje dietowe modyfikacje ;)
To danie mimo, że jest połączeniem najzwyklejszych ziemniaków i mięsa należy do moich ulubionych - może to smak dzieciństwa - moja mama robiła coś takiego i jest to po prostu pyszne. Ziemniaki poprzez pieczenie ich razem z mięsem i sosem nabierają takiego innego, ciekawego smaku.
W dużym garnku rozgrzewam olej. Na bardzo rozgrzany kładę mięso. Smażę dokładnie. Dopiero po usmażeniu mięsa dodaję pomidory suszone pokrojone w paski. Z pomidorami smażę nie dłużej, niż przez minutę. Nakładam porcje mięsa z pomidorami na talerze i już na nich polewam je jogurtem...
Lekka, szybka i prosta potrawa. Kurczak w sosie sojowym, z warzywami chińskimi, podany z dodatkiem ryżu jaśminowego .Idealna potrawa gdy brak nam czasu na gotowanie. Kurczaka można zrobić w większej ilości i gotowe danie zamrozić w porcjach.
Moje dziecko uwielbia klopsiki. Zarówno sauté, w sosie pomidorowym a teraz okazało się, że również w pieczarkowym. Te zostały nazwane "białymi klopsikami".
Grochówka zawsze kojarzy mi się z kotłem i unoszącą się na nim parą gorącej zupy - wojskowa grochówka... Cudowna w smaku, niezwykle aromatyczna i treściwa, podana z pajdą świeżego dobrego chleba - jedna z najlepszych moim zdaniem w kuchni polskiej.
Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju z 3 ząbkami czosnku. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, bazylią i tymiankiem. Na każdy liść kapusty nakładać farsz a później brzegi kapusty złożyć do środka i resztę zrolować...
Obok ryb i barszczu z uszkami to podstawa kolacji wigilijnej w rodzinnym domu zarówno moim jak i mojego męża. Pierogi z kapustą są świetnym dodatkiem do barszczu, a polane delikatnie podsmażoną cebulką mogą być podane jako osobne danie.
Taki sposób na kurczaka będzie odpowiadał tym, którzy lubią kwaśne i niebanalne smaki.Przepis dostałam od znajomej, która z kolei uzyskała go od swojej koleżanki - rodowitej meksykanki, obecnie mieszkającej w Polsce.
Pierogi z grzybami, to danie, które obok kapusty z grzybami plasuje się u mnie w czołówce dań wigilijnych. Staram się w ciągu całego roku nie robić takich pierogów, aby smakowały naprawdę odświętnie w ten jeden wieczór w roku. Chociaż to danie naprawdę jest pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej.
Fajny, sycący obiad według pomysłu Nigelli. Przepis nieco zmodyfikowałam, dodając zamiast soli selerowej zwykłą sól i trochę selera naciowego. Fasola nie jest dodatkiem koniecznym, można z niej zrezygnować, nam jednak jej obecność pasowała i smakowała :) To danie najlepiej smakuje z pieczywem.
Nie owijając w bawełnę, jest to jeden z tych „obiadów na niedzielę”, który na stałe zagościł w naszej kuchni. Tak przygotowany kurczak jest delikatny i miękki, naprawdę bardzo smaczny.
Od czasu do czasu wracam do tego przepisu, bo jest to jeden z naszych ulubionych sposobów na kurczaka. Słodko-pikantny, śliwkowy sos sprawia, że kurczak jest miękki i aromatyczny.