Kurczak po myśliwsku

Kurczak po myśliwsku
Fajny, sycący obiad według pomysłu Nigelli. Przepis nieco zmodyfikowałam, dodając zamiast soli selerowej zwykłą sól i trochę selera naciowego. Fasola nie jest dodatkiem koniecznym, można z niej zrezygnować, nam jednak jej obecność pasowała i smakowała :) To danie najlepiej smakuje z pieczywem.

Zdjęcie - Kurczak po myśliwsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KURCZAK PO MYŚLIWSKU
500g filetów z udek kurczaka,
100g wędzonego boczku w plasterkach,
1 duża cebula,
1/3 gałązki selera naciowego,
pół szklanki białego wytrawnego wina,
1 puszka pomidorów,
1 puszka białej fasoli,
1 gałązka świeżego rozmarynu (albo łyżeczka suszonego),
2 liście laurowe,
sól i pieprz,
pół łyżeczki cukru,
olej do smażenia

Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Na dużej, najlepiej głębokiej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekaną cebulę razem z pokrojonymi na kawałki plasterkami boczku. Dodać mięso i posiekany rozmaryn, wymieszać. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, pokrojony w plasterki seler, liście laurowe i cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu około 20 minut. Tuż przed końcem gotowania dodać odcedzoną fasolę, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę, żeby się zagrzała. Na koniec doprawić pieprzem według uznania.

Zdjęcie - Kurczak po myśliwsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów