Kurczak po cygańsku

Kurczak po cygańsku

Od czasu do czasu wracam do tego przepisu, bo jest to jeden z naszych ulubionych sposobów na kurczaka. Słodko-pikantny, śliwkowy sos sprawia, że kurczak jest miękki i aromatyczny.
Przepis podpatrzyłam na blogu Edysi :)

Zdjęcie - Kurczak po cygańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KURCZAK PO CYGAŃSKU
(na 4 porcje)
4 nogi (udka + podudzia) kurczaka,
1 cebula,
½ szklanki powideł śliwkowych,
½ szklanki pikantnego ketchupu,
8-10szt. suszonych śliwek,
¾ szklanki wody,
sól i pieprz,
słodka papryka w proszku,
olej

Udka oddzielić od podudzi. Mięso oprószyć solą, pieprzem i papryką w proszku. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron, aż skórka się zrumieni. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone na kawałki suszone śliwki, powidła, ketchup i wodę. Gotować, mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Gorącym sosem polać kurczaka.
Piec pod przykryciem przez godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąc pokrywkę lub folię aluminiową, aby sos mógł bardziej zgęstnieć.
Podawać z ziemniakami lub chlebem i dowolną sałatką/surówką.

Kategorie przepisów