Kurczak duszony z pieczarkami

Kurczak duszony z pieczarkami
Nie owijając w bawełnę, jest to jeden z tych „obiadów na niedzielę”, który na stałe zagościł w naszej kuchni. Tak przygotowany kurczak jest delikatny i miękki, naprawdę bardzo smaczny. Przepis wzięłam z książeczki Renaty Pacer „Potrawy z drobiu” i nieco go zmodyfikowałam.
Zdjęcie zrobiłam jeszcze latem i... zapomniałam o nim. ;) Takoż zamieszczam teraz i zachęcam do wypróbowania:

Zdjęcie - Kurczak duszony z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KURCZAK DUSZONY Z PIECZARKAMI
3 filety z piersi kurczaka,
250g pieczarek,
1 gałązka selera naciowego,
2,5 łyżki mąki,
1 szklanka bulionu drobiowego,
pół szklanki śmietanki kremówki albo śmietanki 18% do sosów,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki sosu sojowego (ja daję jasny),
szczypta cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz,

Filety umyć, pokroić w poprzek na 3-4 części, każdą lekko rozbić i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła. Partiami obsmażyć mięso z obu stron do zarumienienia. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni roztopić resztę tłuszczu, dodać umyte i pokrojone pieczarki. Smażyć przez 5 minut, następnie wlać bulion, mieszając zagotować. Dodać kurczaka i resztę składników (oprócz śmietany), doprawić pieprzem i solą do smaku. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać.
Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Kategorie przepisów