Grochówka prawie wojskowa

Grochówka prawie wojskowa
Grochówka zawsze kojarzy mi się z kotłem i unoszącą się na nim parą gorącej zupy - wojskowa grochówka...
Cudowna w smaku, niezwykle aromatyczna i treściwa, podana z pajdą świeżego dobrego chleba - jedna z najlepszych moim zdaniem w kuchni polskiej.
Zdjęcie - GROCHÓWKA PRAWIE WOJSKOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Grochówka - Laura Moja wersja bez zasmażki i podsmażanej cebuli, czyli troszkę lżejsza, ale mimo wszystko niesamowicie smaczna.

SKŁADNIKI: (porcja na duży gar zupy na dwa dni)
  • opakowanie grochu połówki (ok. 400 g),
  • 3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 spora cebula
  • 3 ziemniaki
  • 40 dkg żeberek wieprzowych
  • kawałek chudego wędzonego boczku i/lub wędzonej kiełbasy
  • sól, pieprz, majeranek, kilka listków laurowych
Groch opłukać, zalać wodą, zalać wodą, dodać listki laurowe i na wolnym ogniu gotować do miękkości. Należy pilnować aby się nie przypalił - co jakiś czas należy zamieszać i ewentualnie podlać wodą.
Żeberka pokroić i opłukać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, pokrojony boczek i kiełbasę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotować kolejne 10 minut.
Do wywaru mięsno-warzywnego dodać pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i groch, doprawić solą, pieprzem oraz sporą ilością majeranku. Gotować do miękkości ziemniaków, co jakiś czas mieszając.


Kategorie przepisów