Grochówka prawie wojskowa

Grochówka zawsze kojarzy mi się z kotłem i unoszącą się na nim parą gorącej zupy - wojskowa grochówka...
Cudowna w smaku, niezwykle aromatyczna i treściwa, podana z pajdą świeżego dobrego chleba - jedna z najlepszych moim zdaniem w kuchni polskiej.
Grochówka - Laura
Moja wersja bez zasmażki i podsmażanej cebuli, czyli troszkę lżejsza, ale mimo wszystko niesamowicie smaczna.
SKŁADNIKI: (porcja na duży gar zupy na dwa dni)
Żeberka pokroić i opłukać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, pokrojony boczek i kiełbasę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotować kolejne 10 minut.
Do wywaru mięsno-warzywnego dodać pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i groch, doprawić solą, pieprzem oraz sporą ilością majeranku. Gotować do miękkości ziemniaków, co jakiś czas mieszając.
Cudowna w smaku, niezwykle aromatyczna i treściwa, podana z pajdą świeżego dobrego chleba - jedna z najlepszych moim zdaniem w kuchni polskiej.

SKŁADNIKI: (porcja na duży gar zupy na dwa dni)
- opakowanie grochu połówki (ok. 400 g),
- 3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 spora cebula
- 3 ziemniaki
- 40 dkg żeberek wieprzowych
- kawałek chudego wędzonego boczku i/lub wędzonej kiełbasy
- sól, pieprz, majeranek, kilka listków laurowych
Żeberka pokroić i opłukać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w większe kawałki marchewkę, pietruszkę, seler, pokrojony boczek i kiełbasę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotować kolejne 10 minut.
Do wywaru mięsno-warzywnego dodać pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki i groch, doprawić solą, pieprzem oraz sporą ilością majeranku. Gotować do miękkości ziemniaków, co jakiś czas mieszając.