Skrzydełka po diabelsku

Skrzydełka po diabelsku
Kolejny raz w ramach "odmóżdżenia" oddaję się lekturze starych maminych gazet. Leżę w ich stosie, przykryta kocem, czytając o "nowinkach" sprzed piętnastu lat i popijając malinową herbatę. Przy przepisach kulinarnych zatrzymuję się na dłużej, jak zawsze. A potem wybieram jeden z nich i tworzę.
Jak takie skrzydełka na przykład...

Zdjęcie - Skrzydełka po diabelsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKRZYDEŁKA PO DIABELSKU
10-12 skrzydełek,
2/3 szklanki keczupu,
2 łyżki miodu,
2 łyżki oleju,
czubata łyżka musztardy,
3 ząbki czosnku,
łyżka sosu sojowego,
płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
sól

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Skrzydełka umyć, włożyć do miski, zalać marynatą tak, aby wszystkie się nią pokryły i włożyć do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na całą noc.
Skrzydełka wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę, szczodrze pokryć marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni. Piec ok.25 minut, po czym odwrócić, posmarować resztą marynaty i piec kolejne 25 minut.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Kategorie przepisów