Gyros
Danie, które można szybko przygotować.
"Gyros"
2 piersi kurczaka (60-80 dkg)
słoik suszonych pomidorów
naturalny jogurt grecki
marynata:
wyciśnięte 2 ząbki czosnku
sporo suszonych ziół
czarny pieprz młotkowany
pieprz cayenne
posiekany świeży rozmaryn
sól
ok. 1/3 oliwy ze słoika z pomidorami
Piersi kurczaka po wymyciu i osuszeniu kroję na bardzo cienkie, długie paski. Z przypraw i oliwy przygotowuję sos i wkładam do niego kawałki mięsa. Zostawiam na 15 minut.
W dużym garnku rozgrzewam olej. Na bardzo rozgrzany kładę mięso. Smażę dokładnie. Dopiero po usmażeniu mięsa dodaję pomidory suszone pokrojone w paski. Z pomidorami smażę nie dłużej, niż przez minutę. Nakładam porcje mięsa z pomidorami na talerze i już na nich polewam je jogurtem. Podaję z pitą (można ją sobie oczywiście tym farszem nadziać) i z mizerią (sos do ogórków: śmietana, sól, pieprz i sok z limonki).