Gyros

Gyros

Danie, które można szybko przygotować.

Zdjęcie - Gyros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"Gyros"

2 piersi kurczaka (60-80 dkg)

słoik suszonych pomidorów

naturalny jogurt grecki

marynata:

wyciśnięte 2 ząbki czosnku

sporo suszonych ziół

czarny pieprz młotkowany

pieprz cayenne

posiekany świeży rozmaryn

sól

ok. 1/3 oliwy ze słoika z pomidorami

Piersi kurczaka po wymyciu i osuszeniu kroję na bardzo cienkie, długie paski. Z przypraw i oliwy przygotowuję sos i wkładam do niego kawałki mięsa. Zostawiam na 15 minut.

W dużym garnku rozgrzewam olej. Na bardzo rozgrzany kładę mięso. Smażę dokładnie. Dopiero po usmażeniu mięsa dodaję pomidory suszone pokrojone w paski. Z pomidorami smażę nie dłużej, niż przez minutę. Nakładam porcje mięsa z pomidorami na talerze i już na nich polewam je jogurtem. Podaję z pitą (można ją sobie oczywiście tym farszem nadziać) i z mizerią (sos do ogórków: śmietana, sól,  pieprz i sok z limonki).

Kategorie przepisów