Nie wiedziałam jak nazwać to danie, żeby zwrócić Waszą uwagę. A chciałam to zrobić, żebyście nie przegapili tej szynki bo jest znakomita. Ta pyszna kołderka składa się z cebuli, pieczarek i ogórków konserwowych, które to -uważam-są tutaj najważniejszym składnikiem. Sprawiają, że potrawa nabiera wyraźnego smaku i na pewno Was zachwyci.
Kluseczki dyniowe lub inaczej gnocchi idealnie pasują do wszelkiego rodzaju gulaszów, mięs i sosów np. grzybowego. Można je również podawać podsmażane na maśle i posypane startym parmezanem.
Przepis, na tą gotowaną roladę z kurczaka, jest bardzo prosty, a w efekcie końcowym, mięso zaskakuje smakiem i wyglądem. Ta rolada jest pyszna! Do tego pięknie się prezentuje i z pewnością można powiedzieć, że należy do lekkich, dietetycznych potraw.
Kolejny zdrowy przepis na obiad... Dziś zapraszam Was na zupę meksykańską, z dużą ilością warzyw i wołowym mięsem mielonym... Idealna na zimne dni i na dietę... Wiem, wiem... Jestem monotematyczna i choć marzę o ziemniakach z sosem, mięsem i czekoladowym cieście na deser, to kolejny zdrowy przepis wpada na bloga...
Grzyby pokroić i wrzucić do przelanej wody. Gotować do miękkości. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać do ugotowanych grzybów. Z pozostałego masła i mąki zrobić dość gęstą zasmażkę...
Pielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem przypominające nasze uszka, nadziewane surowym farszem mięsnym, który w trakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty.
Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Karkówkę pokroić na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć po dwie łyżki kapusty...
Ryby powinniśmy jesc chociaz jeden raz w tygodniu, powodow jest bardzo dużo ale głównie dzięki kwasowi wielonienasyconemu omega-3, który cudownie wpływa na nasz wzrok, skórę, pamieć - jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci i starszych osób.
Do zwykłego ciasta na kopytka proponuję dodać trochę szpinaku uduszonego na maśle, z odrobiną czosnku. Szpinak wspaniale ubarwia kopytka i nieco modyfikuje smak, chociaż wogóle nie dominuje.