Ryba w cieście na chrupiąco
Ryby powinnismy jesc chociaz jeden raz w tygodniu ,powodow jest bardzo duzo ale głównie dzięki kwasowi wielonienasyconemu omega-3, który cudownie wplywa na nasz wzrok,skore ,pamiec-jest to szczegolnie wazne w przypadku dzieci i starszych osob.
Mozna by wymieniac bez konca zalety i powody dla ktorych ryby powinny krolowac na naszych stolach i nie tylko dla ich zalet zdrowotnych-smakowych takze.
Proponuje dzis podac plastuge w ciescie na chrupiaco z dodatkiem surowki z marchewki i groszkiem.
Zapraszam!
Ryba w ciescie na chrupiaco
Dla 4 osob
Plastuga .4 sztuki
Ciasto .1/2 szklanki maki pszennej
.1 lyzka maki ziemniaczanej
.1 lyzeczka proszku do pieczenia
.1/2 szklanki wody mineralnej
.1 jajko
.szczypta soli
Wykonanie
Plastuge ( u mnie mrozona ) rozmrazamy,pluczemy i osuszamy nastepnie opruszamy nieco sola.
Do miseczki wbijamy jajko,dodajemy sol i wode -mieszamy,potem stopniowo dodajemy obie maki polaczone z proszkiem do pieczenia-miksujemy i odstawiamy na 15 min.( ciasto musi byc dosc geste ).
Na patelni rozgrzewamy olej ,rybe maczamy z obu stron w ciescie i przenosimy na goracy olej.
Smazymy z obu stron na zloto.
Podajemy na goraco z salatka z marchewki i zielonym groszkiem.
Smacznego!