Ryba w cieście na chrupiąco

Ryba w cieście na chrupiąco

Ryby powinnismy jesc chociaz jeden raz w tygodniu ,powodow jest bardzo duzo ale głównie dzięki kwasowi wielonienasyconemu omega-3, który cudownie wplywa na nasz wzrok,skore ,pamiec-jest to szczegolnie wazne w przypadku dzieci i starszych osob.

Mozna by wymieniac bez konca zalety i powody dla ktorych ryby powinny krolowac na naszych stolach i nie tylko dla ich zalet zdrowotnych-smakowych takze.

Proponuje dzis podac plastuge w ciescie na chrupiaco z dodatkiem surowki z marchewki i groszkiem.

Zapraszam!

Zdjęcie - Ryba w ciescie na chrupiaco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ryba w ciescie na chrupiaco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba w ciescie na chrupiaco

Dla 4 osob

Plastuga .4 sztuki

Ciasto .1/2 szklanki maki pszennej

.1 lyzka maki ziemniaczanej

.1 lyzeczka proszku do pieczenia

.1/2 szklanki wody mineralnej

.1 jajko

.szczypta soli

Wykonanie

Plastuge ( u mnie mrozona ) rozmrazamy,pluczemy i osuszamy nastepnie opruszamy nieco sola.

Do miseczki wbijamy jajko,dodajemy sol i wode -mieszamy,potem stopniowo dodajemy obie maki polaczone z proszkiem do pieczenia-miksujemy i odstawiamy na 15 min.( ciasto musi byc dosc geste ).

Na patelni rozgrzewamy olej ,rybe maczamy z obu stron w ciescie i przenosimy na goracy olej.

Smazymy z obu stron na zloto.

Podajemy na goraco z salatka z marchewki i zielonym groszkiem.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów