Pierogi z ziołowym serem zapiekane w sosie pomidorowym.
Najlepsze pierogi robiła moja babcia. Lepiła je tak sprawnie, że w kilka chwil cała stolnica wyłożona była zgrabnymi pierożkami. Z serem, z kapustą, z grzybami, czy z mięsem – to nie było istotne, wszystkie były wyśmienite, a ja uwielbiałam pomagać, obserwować i lepić swoje własne uszka. Do dziś pamiętam jak szukałam w misce tego jedynego. Trudne to nie było, bo był to jedyny „krzywusek” bez uroczej i nieskazitelnej falbanki na brzegach. Z ogromną dziecięcą radością częstowałam nim kogoś bliskiego.
Czasami nie pamiętam już, że byłam dzieckiem. Dni mijają tak szybko i nawet nie ma się czasu na wspomnienia, a przecież to one sprawiają, że jesteśmy tym, kim jesteśmy…
Przez wiele lat pierogi były dla mnie nie lada wyzwaniem. Ich lepienie zajmowało mi wieki, a i tak wychodziły niekształtne i często pękały podczas gotowania. Z czasem nabrałam wprawy i wszystko udawało się coraz lepiej. Dziś to danie nie sprawia mi większych problemów, dopracowałam przepis na idealne ciasto, poznałam tajniki sklejania, a w końcu dorobiłam się maleńkiej foremki do wycinania. Dzięki temu znów w kilka chwil stolnica zapełnia się szeregiem zgrabnych pierogów czekających na kąpiel we wrzątku.
Pomysł na pierogi zapiekane w sosie pomidorowym zrodził się niespodziewanie i jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Obficie nadziane twarogiem doprawionym świeżymi ziołami i zapieczone w aromatycznym pomidorowym sosie to sycący i wyborny posiłek dla całej rodziny. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje każdemu.
Mimo iż danie wymaga odrobiny poświęcenia, jest tego warte w 100%
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- około 1 szklanki mocno ciepłej wody
- 1 łyżeczka masła
farsz:
- 2 kostki twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszka
- sól pieprz
sos:
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2l passaty pomidorowej Tesco
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta cukru do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam wgłębienie i stopniowo dolewałam niemal gorącą wodę jednocześnie zarabiając miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać mąką.Na koniec dodałam miękkie masło i zagniatałam aż tłuszcz się wchłonął. Oprószone mąką ciasto przykryłam ściereczka i odstawiłam.
- Zioła drobno posiekałam i dodałam do twarogu razem z żółtkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszałam do połączenia się składników.
- Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno posiekałam. Na rozgrzaną patelnię wlałam 2 łyżki oleju, dodałam cebulę, posoliłam i zeszkliłam ją. Gdy zmiękła, dodałam paprykę, a po chwili czosnek. Smażyłam przez chwilę, pilnując by warzywa się nie przypaliły.
- Podsmażone warzywa zalałam passatą pomidorową, doprawiłam do smaku papryką, solą, cukrem i pieprzem i dusiłam przez około 10 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem.
- Z ciasta i farszu lepiłam pierogi. Gotowałam je wrzucając na osolony wrzątek z łyżką oleju przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedziłam delikatnie.
- Naczynie żaroodporne skropiłam olejem i wyłożyłam pierogi tak, by lekko na siebie zachodziły. Zalałam je sosem i wstawiłam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekałam przez około 20 minut.
- Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Smacznego!