Karkówka z i na kapuście
Roladki z kapustą kiszoną.
Składniki: 36 dag karkówka b/kości, 30 dag kapusta kiszona, 2 cebule, 1 jabłko, sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 1 szklanka bulionu z drobiu, masło i olej do smażenia, 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Karkówkę pokroić na dwa plastry, rozbić doprawić solą i pieprzem i na każdy plaster położyć po dwie łyżki kapusty. Zwinąć w roladkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni. Kapustę z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piec w piekarniku. Na kapuście ułożyć obsmażone roladki i piec 40 minut w temp. 180 oC. Na wierzchu, dookoła można położyć małe ziemniaki posypane przyprawami i skropione oliwą.