Ryba po grecku
Kolejny klasyk kuchni polskiej.
Ryba na święta i na codzień.
Można jeść na ciepło - najlepiej z ryżem, można jeść na zimno.
Składniki:
1 kilogram filetów rybnych - może być morszczuk, mintaj, tilapia, sola - każda biała ryba bez ości
mąka do obtoczenia filetów
1/2 kg marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 duża cebula
słoiczek koncentratu pomidorowego
olej do smażenia, przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
Filety posypać przyprawami, obtoczyć w mące, usmażyć na gorącym oleju.
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, utrzeć na tarce jarzynowej.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, podsmażyć, dodać resztę warzyw, dodać liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, poddusić.Dodać koncentrat, podlać wodą, poddusić jeszcze chwilę.
W misce układać na przemian ryby i warzywa, na wierzchu mają być warzywa.
Smacznego :)
Dodaję przepis do baru sałatkowego - bo to właściwie sałatka rybna.