Szynka w pysznej kołderce
Nie wiedziałam jak nazwać to danie, żeby zwrócić Waszą uwagę. A chciałam to zrobić, żebyście nie przegapili tej szynki bo jest znakomita. Ta pyszna kołderka składa się z cebuli, pieczarek i ogórków konserwowych, które to -uważam-są tutaj najważniejszym składnikiem. Sprawiają, że potrawa nabiera wyraźnego smaku i na pewno Was zachwyci. Mnie i moim gościom smakowała. Według oryginalnego przepisu należało użyć karkówki, ja użyłam szynki i też wspaniale się upiekła. A jak świetnie rozchodziła się pod widelcem. Pycha!:)
Źródło: Koleżanka
Składniki:
- 1 kg karkówki (lub szynki)
- 500 g pieczarek
- 1 słoik ogórków konserwowych (0,9l)
- 3 cebule
- 1 szklanka ketchupu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Mięso pokroić w plastry., doprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na mięsie ułożyć pokrojone pieczarki (można wcześniej podsmażyć, ja dałam surowe), następnie 3/4 ogórki pokrojone w plasterki lub słupki. Cebulę pokroić, lekko podsmażyć i wyłożyć na ogórkach. szklanki zalewy z ogórków wymieszać z ketchupem i zalać mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5 h w 180 stopniach.
Smacznego:)