Oto kurczak, którego KONIECZNIE musicie zrobić, bo jest absolutnie przepyszny. Faktem jest, że dietetyczny to on nie jest ale ten smak – olaboga! - tłumi wszelkie wyrzuty sumienia ;)
Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika...
To danie nie ma żadnych "korzeni", w takiej formie jest moim autorskim przepisem.
(...) Pulpet zrobilam z mięsa z indyka, niektórzy nie przepadają za tym rodzajem mięsa mielonego, bojac sie że bedzie suche po obrobce - nic podobnego.
Danie możemy podawać jedynie z sosem i warzywami,ponieważ już zawiera kawałeczki ziemniaków
Dzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab pieczony w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysty a dodatek kwaskowego sosu jabłkowego nadaje mu charakteru.
Uwielbiam makarony w każdej postaci, ale musi być spełniony podstawowy warunek: pyszny sos! Uważam, że doskonały sos jest najważniejszy, to on daje najwięcej smaku całemu daniu. Tak jest i w tym przypadku – sos gra ogromną rolę. Spróbujcie makaron z łososiem i kaparami w sosie musztardowym, nie pożałujecie!
Czy jedliście ziemniaki w takiej postaci? Nacinane i pieczone z masełkiem? Coś pysznego! Skorzystajcie z tego prostego przepisu przy najbliższej okazji lub jako dodatek do świątecznego obiadu, zrobią wrażenie na gościach.
Połączenie okazało się bardzo trafne. Żeberka są soczyste, aromatyczne i lekko pikantne. Doskonałym dodatkiem do nich jest ugotowany na sypko ryż z dodatkiem kukurydzy z puszki i czerwonej papryczki pepperoni. Polecam
Dziś mam dla Was wołowinę, z której przyrządziłam coś ala bryzol.
Zamiast tradycyjnego, podawanego z pieczarkami zrobiłam z niego danie w iście wiosennym klimacie! Z papryką, porem i cebulką, duszone w paprykowym sosie – pycha! Danie zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Pomyślałam, że spróbuję i... to był pierwszy "kluchowy" obiad, który zjadłam ze smakiem, wciągnęłam z prędkością światła i pożałowałam, że tak mało zrobiłam :) No to chyba śmiało mogę polecić? Zwłaszcza, że w ogóle nie trącą prosem, czego się obawiałam :) Zróbcie sobie i poczujcie odrobinę wolności na bezglucie ;-)
Do zrobienia tego obiadu zainspirowało mnie napoczęte opakowanie pesto i pół woreczka bobu ;) Dodałam kurczaka i tak powstał szybki i prosty przepis na pyszny, letni obiad. Niby banalny, ale ogromnie nam smakował :)
Nie ma tu tym razem ciasta, jest więc lekkostrawna, a pomodorki koktajlowe dodają tarcie kolorytu. Namawiam do wypróbowania tego tak prostego przepisu.
Takie ziołowe nadzienie to idealna alternatywa dla osób, które nie przepadają za śliwkami czy morelami, którymi często faszeruje się schab. Tak przygotowana pieczeń jest nie tylko bardzo smaczna, ale i elegancka. Doskonale nada się zarówno na niedzielny, jak i uroczysty obiad.