Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso

Oto kurczak, którego KONIECZNIE musicie zrobić, bo jest absolutnie przepyszny. Faktem jest, że dietetyczny to on nie jest ale ten smak – olaboga! - tłumi wszelkie wyrzuty sumienia ;) Zdjęcie słabe, bo niestety robione w pośpiechu... ale na pewno będę wracać do tego przepisu :)

Zdjęcie - Kurczak Generała Tso - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KURCZAK GENERAŁA TSO
(4 porcje)
600-700g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
2 cebulki dymki,
1 lub 2 papryczki chili,
1 jajko,
½ szklanki mąki kukurydzianej,
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki sosu sojowego,
1 duży ząbek czosnku,
1 łyżka startego świeżego imbiru,
2 łyżki cukru,
2 łyżki octu ryżowego (lub 1 łyżka winnego),
150ml bulionu drobiowego,
200ml oleju

Mięso pokroić w kostkę. Cebulki dymki i chili pozbawione pestek drobno posiekać.
Bulion wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego, cukrem, octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem.
Mąkę, 1 łyżkę sosu sojowego i mąkę kukurydzianą wymieszać. Do powstałego ciasta dodać kurczaka i dokładnie wymieszać.
W woku rozgrzać olej i w dwóch partiach usmażyć kurczaka. Kawałki mięsa wkładać na olej pojedynczo, żeby nie sklejały się ze sobą. Smażyć kilka minut, aż zaczną robić się złociste. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach.
Z woka zlać prawie cały tłuszcz. Dodać dymkę, chili i krótko przesmażyć, wlać bulion z dodatkami i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu. Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec wrzucić kurczaka, chwilę podgrzać i od razu podawać.


(przepis od iwonasz)


Zdjęcie - Kurczak Generała Tso - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów