Bryzol z warzywami w sosie paprykowym
Jak zapewne zauważyliście mięso u mnie gości dość rzadko , a to dlatego , że zdecydowanie należę do wielbicieli rzeczy mącznych ( no i oczywiście słodkości , ale o tym nie muszę mówić ;) ).
Jeśli już przygotowuję mięso , to staram się , by było smaczne , ale i przyrządzone w taki sposób jakiego dotychczas nie pokazałam na blogu.
Dziś mam dla Was wołowinę , z której przyrządziłam coś ala bryzol.
Zamiast tradycyjnego , podawanego z pieczarkami zrobiłam z niego danie w iście wiosennym klimacie!
Z papryką , porem i cebulką ,duszone w paprykowym sosie – pycha!
Danie zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Polecam!
SKŁADNIKI :
* wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g
* papryka – 2 szt
* por – 1 szt
* cebula – 2 szt
* bulion warzywny – 1 szkl
* papryka słodka – 1 łyżeczka
* chili – 1 szczypta
* sól – do smaku
* pieprz – do smaku
* olej – 125 ml
* śmietana 18% słodka – 100 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Mięso oczyszczamy , dzielimy na plastry , lekko rozbijamy.
W gęsiarce lub na dużej patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulę i przesmażamy.
Dodajemy mięso , odrobinę solimy i obsmażamy z dwóch stron.
Podlewamy bulionem , dodajemy paprykę , chili i pieprz i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas obracając.
Po ok. 20 minutach dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i pokrojonego w krążki pora.
Delikatnie mieszamy.na na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
Przed końcem duszenia dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Gotujemy 3 minutki i doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące posypane zieleniną.
Smacznego!