Bryzol z warzywami w sosie paprykowym

Bryzol z warzywami w sosie paprykowym

Jak zapewne zauważyliście mięso u mnie gości dość rzadko , a to dlatego , że zdecydowanie należę do wielbicieli rzeczy mącznych ( no i oczywiście słodkości , ale o tym nie muszę mówić ;) ).

Jeśli już przygotowuję mięso , to staram się , by było smaczne , ale i przyrządzone w taki sposób jakiego dotychczas nie pokazałam na blogu.

Dziś mam dla Was wołowinę , z której przyrządziłam coś ala bryzol.

Zamiast tradycyjnego , podawanego z pieczarkami zrobiłam z niego danie w iście wiosennym klimacie!

Z papryką , porem i cebulką ,duszone w paprykowym sosie – pycha!

Danie zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Polecam!

Zdjęcie - Bryzol z warzywami w sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI :

* wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g

* papryka – 2 szt

* por – 1 szt

* cebula – 2 szt

* bulion warzywny – 1 szkl

* papryka słodka – 1 łyżeczka

* chili – 1 szczypta

* sól – do smaku

* pieprz – do smaku

* olej – 125 ml

* śmietana 18% słodka – 100 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Mięso oczyszczamy , dzielimy na plastry , lekko rozbijamy.

W gęsiarce lub na dużej patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulę i przesmażamy.

Dodajemy mięso , odrobinę solimy i obsmażamy z dwóch stron.

Podlewamy bulionem , dodajemy paprykę , chili i pieprz i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas obracając.

Po ok. 20 minutach dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i pokrojonego w krążki pora.

Delikatnie mieszamy.na na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

Przed końcem duszenia dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Gotujemy 3 minutki i doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące posypane zieleniną.

Smacznego!

Zdjęcie - Bryzol z warzywami w sosie paprykowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów