Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym

Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym

Ciepło.. cieplej, czy to już wiosna? Za oknem ptaki nie przestają koncertować.. Nawet pies chętniej wychodzi na spacery. 
Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad kartacze. Z podanego przepisu wyszło mi 14 sztuk.
Zdjęcie - Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ciasto:

1,5 kg surowych ziemniaków

4 ziemniaki gotowane

6 – 8 łyżek mąki ziemniaczanej


Składniki na nadzienie:

500 g wieprzowiny ( u mnie łopatka)

3 marchewki

½ selera

2 pietruszki

2 kostki rosołowe

3 listki laurowe

kilka kulek ziela angielskiego

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka bazylii

sól do smaku

1 jajko

½ kg cebuli

olej


Sposób wykonania ciasta:

4 ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i zmielić.
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach a następnie odcedzić z wody. Surowe i gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść jednolite ciasto.
Sposób wykonania nadzienia: Mięso pokroić na mniejsze części i ugotować w wodzie z dodatkiem obranych warzyw, kostek rosołowych, ziela angielskiego, liści laurowych. Całość gotować ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięso i warzywa odcedzić z wody i wystudzić.
Wystudzone mięso zmielić wraz z warzywami 1 raz.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze.
Zdjęcie - Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu podawać gorące z usmażoną cebulką. Smacznego .

 

 

Kategorie przepisów