Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym
Ciepło.. cieplej, czy to już wiosna? Za oknem ptaki nie przestają koncertować.. Nawet pies chętniej wychodzi na spacery.
Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad kartacze. Z podanego przepisu wyszło mi 14 sztuk.
Składniki na ciasto:
1,5 kg surowych ziemniaków
4 ziemniaki gotowane
6 – 8 łyżek mąki ziemniaczanej
Składniki na nadzienie:
500 g wieprzowiny ( u mnie łopatka)
3 marchewki
½ selera
2 pietruszki
2 kostki rosołowe
3 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
sól do smaku
1 jajko
½ kg cebuli
olej
Sposób wykonania ciasta:
4 ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i zmielić.
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach a następnie odcedzić z wody. Surowe i gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść jednolite ciasto.
Sposób wykonania nadzienia: Mięso pokroić na mniejsze części i ugotować w wodzie z dodatkiem obranych warzyw, kostek rosołowych, ziela angielskiego, liści laurowych. Całość gotować ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięso i warzywa odcedzić z wody i wystudzić.
Wystudzone mięso zmielić wraz z warzywami 1 raz.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze.
Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu podawać gorące z usmażoną cebulką. Smacznego .