Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym
 
            Ciepło.. cieplej, czy to już wiosna? Za oknem ptaki nie przestają koncertować.. Nawet pies chętniej wychodzi na spacery. 
 Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad kartacze. Z podanego przepisu wyszło mi 14 sztuk. 
  
 
 Składniki na ciasto:
1,5 kg surowych ziemniaków
4 ziemniaki gotowane
6 – 8 łyżek mąki ziemniaczanej
 Składniki na nadzienie:
500 g wieprzowiny ( u mnie łopatka)
3 marchewki
½ selera
2 pietruszki
2 kostki rosołowe
3 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
sól do smaku
1 jajko
½ kg cebuli
olej
 Sposób wykonania ciasta:
4 ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i zmielić. 
 Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach a następnie odcedzić z wody. Surowe i gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść jednolite ciasto. 
 Sposób wykonania nadzienia: Mięso pokroić na mniejsze części i ugotować w wodzie z dodatkiem obranych warzyw, kostek rosołowych, ziela angielskiego, liści laurowych. Całość gotować ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięso i warzywa odcedzić z wody i wystudzić. 
 Wystudzone mięso zmielić wraz z warzywami 1 raz. 
 Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. 
 Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze. 
 
Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu podawać gorące z usmażoną cebulką. Smacznego .
 
            