Pikantny łosoś z guacamole

Pikantny łosoś z guacamole
przepis:

 .

2 kawałki łososia bez skóry (ok. 300 g)

1,5 łyżki cukru

1 łyżka papryki

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki  pieprzu

sok i skórka otarta z połowy limonki (do natarcia ryby)

olej do smażenia

.Kawałki ryby opłukać , osuszyć, natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki na kilka godzin albo na noc.

Następnego dnia rybę obsmażyć krótko  (po 1 min.) z obu stron na rozgrzanym oleju.

Obsmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 100º C.

 .

Guacamole:

1 awokado

1 szalotka

1 pomidor

2 łyżki posiekanych listków bazylii

100 ml jogurtu naturalnego

sól, pieprz

sok z połowy limonki

Awokado przepołowić, usunąć pestkę, łyżeczką wydłubać miąższ, skropić sokiem z cytryny i podusić widelcem.

Pomidor pokroić w kostkę.

Szalotkę pokroić w drobną kostkę.

Awokado wymieszać z jogurtem, dodać cebulkę, bazylię, pomidor. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie - Pikantny łosoś z guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantny łosoś z guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantny łosoś z guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów