Pikantny łosoś z guacamole
.
2 kawałki łososia bez skóry (ok. 300 g)
1,5 łyżki cukru
1 łyżka papryki
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
sok i skórka otarta z połowy limonki (do natarcia ryby)
olej do smażenia
.Kawałki ryby opłukać , osuszyć, natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki na kilka godzin albo na noc.
Następnego dnia rybę obsmażyć krótko (po 1 min.) z obu stron na rozgrzanym oleju.
Obsmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 100º C.
.
Guacamole:
1 awokado
1 szalotka
1 pomidor
2 łyżki posiekanych listków bazylii
100 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz
sok z połowy limonki
Awokado przepołowić, usunąć pestkę, łyżeczką wydłubać miąższ, skropić sokiem z cytryny i podusić widelcem.
Pomidor pokroić w kostkę.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
Awokado wymieszać z jogurtem, dodać cebulkę, bazylię, pomidor. Doprawić do smaku solą i pieprzem.