Cytrusowa ryba z sałatką z awokado.

Cytrusowa ryba z sałatką z awokado.


Citrus fish with avocado.
Zdjęcie - Cytrusowa ryba z sałatką z awokado. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szybka, aromatyczna rybka. Do tego również aromatyczna ,pachnąca prażonym kminem sałatka z awokado. Jeżeli sałatka ma być bardzo pikantna ,zostawiamy pestki chilli.

Składniki

2 filety z dorsza

1 łyżeczka utartej skórki z pomarańczy

1 łyżeczka utartej skórki z cytryny

1 łyżka soku z limety

2 łyżki oliwy z oliwek

6 pomidorków koktajlowych

Sałatka.

1 awokado

1 małe świeże czerwone chilli

1 łyżeczka kminu rzymskiego

 1 cebula czerwona

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek 

Wykonanie.

Otrzeć skórki z pomarańczy i cytryny. Połączyć z z sokiem limety, oliwką i pieprzem. Polać rybę i marynować 5 - 10minut. Patelnię grillową lekko natłuścić i grillować rybę z obu stron, aż się lekko zarumieni, 3 - 5 min. Pod koniec grillowania ryby, grillować połówki pomidorków. Posypać pieprzem Sałatka. Kmin rzymski prażyć na suchej patelni, ciągle nią potrząsając, aż uwolni się zapach. Usunąć pestki z chilli, lub nie, jeżeli sałatka ma być ostra i miąższ drobno posiekać. Posiekać również cebulę. Awokado pokroić w drobną kostkę. Połączyć kmin z awokado, cebulą, chilli, sokiem z cytryny i oliwą. Rybę podawać z sałatką i grillowanymi pomidorkami. Smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Sałatkę przyrządzić tuż przed podaniem, żeby awokado nie ściemniało.

Kategorie przepisów