Schab pieczony z jabłkowym sosem
Dzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab pieczony w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysty a dodatek kwaskowego sosu jabłkowego nadaje mu charakteru. Przepis łatwy do przygotowania, więc naprawdę warto się skusić…:)!
Schab pieczony z jabłkowym sosemSkładniki (8 porcji):
- 1 kg schabu
- 1 cebula
- 500 g jabłek
- sok z 1 pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- sól, pieprz, rozmaryn
- 2-3 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego
1. Oczyszczony z błon, opłukany i osuszony schab posolić, posypać pieprzem i polać olejem czosnkowym Kujawskim.
2. Cebulę i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę, jabłka i czosnek wymieszać w misce, dodając sok z pomarańczy, sól, pieprz i rozmaryn.
3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Do worka włożyć jabłkową mieszankę, zamknąć dobrze worek.
4. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni. Po 20 minutach obrócić woreczek ze schabem tak, aby warstwa górna znalazła się na spodzie. Zapiekać kolejne 20 minut i znowu odwrócić i zapiekać jeszcze 20 minut. Przed końcem można rozciąć worek, aby mięso się lekko zrumieniło. Po wyjęciu, jeśli sos jest za rzadki to przełożyć go do rondelka(bez mięsa) i jeszcze gotować na małym ogniu 5-10 minut, aby odparował a jeśli jabłka są zbyt kwaśne to dodać cukru. Można sos zmiksować.
Porada: Mięso po doprawieniu można -szczelnie zamknięte- wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej.
Przepis będziecie mogli znaleźć w e-booku wielkanocnym serwisu https://zpierwszegotloczenia.pl
Smacznego :-)
Drukuj / PDF