Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone lub pulpeciki w sosie to zachęcam do spróbowania takiej wersji mielonego. Kulki mięsne podane z sosem sojowo-miodowym, z dodatkiem prażonego sezamu. Bardzo smaczne i inne niż zwykle.
Od dawna chciałam zrobić tę brytyjską zapiekankę, która wydała mi się cudownie prostym, rodzinnym i "przyjemnym" daniem. W kraju swojego pochodzenia nie jest czymś wykwintnym, ale mnie wydała się intrygująca, zapewne dlatego że zwykle nie robię takich dań.
Delikatne, soczyste steki z wysokiej jakości polędwiczki wieprzowej w towarzystwie ziemniaczano-imbirowego puree i słodkiej cebuli z dodatkiem żurawiny to moja propozycja w odpowiedzi na konkurs którego organizatorem jest Majana
Jeśli ktoś z Was zastanawia się jeszcze nad zaskoczeniem Ukochanego/Ukochanej jakimś walentynkowym obiadem lub romantyczną kolacją, to ten przepis jest idealny na taką okazję. Po pierwsze – ładnie wygląda. Po drugie – jest łatwy do przygotowania, co minimalizuje ryzyko kulinarnej porażki. Po trzecie – jest szybki do przygotowania, nie trzeba stać godzinami przy garach, a ponadto nie generuje bałaganu w kuchni (do mycia jest tylko miska, patelnia i nóż). Po czwarte – TO JEST PRZEPYSZNE. Po piąte - z nadzieniem można eksperymentować i dowolnie go modyfikować.
Piersi z kurczaka w towarzystwie szynki dojrzewającej i sera zachowują swoją soczystość i zyskują dodatkowy niepowtarzalny aromat. Mięso nie wymaga solenia o ile szynka dojrzewająca jest bardzo słona. Dla lekkiego kontrastu podane warzywa są lekko skarmelizowane, co tworzy ciekawą całość. Karmelizowany fenkuł ma nieziemski smak i z pewnością nieraz u mnie jeszcze zagości.