Polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowym z nutką tymianku
Kochani, rozpoczynamy weekend. Jak na tę porę roku pogoda jest cudowna, dlatego warto zaplanować sobie jak najwięcej wolnego czasu żeby nacieszyć się wspaniałą aurą i wykorzystać, być może ostatnie promyki słońca w tym roku. A na niedzielny obiad proponuję polędwiczki wieprzowe w sosie o pięknym, bursztynowym kolorze i delikatnym a jednak wyrazistym smaku.
Ilość porcji – 4 - 6
Czas wykonania – marynowanie 120 min, wykonanie 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 duży ząbek czosnku posiekany drobno
- 9 gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
- mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- z sosu sojowego, soku pomarańczowego, czosnku, cukru, pieprzu robimy marynatę, dodajemy gałązki tymianku
- w marynacie umieszczamy polędwiczki i odstawiamy do lodówki na minimum 2 h
- po tym czasie obsmażamy polędwiczki na maśle i oliwie na złoty kolor z każdej strony około 3-4 min
- następnie z marynaty usuwamy gałązki tymianku i zalewamy nią mięso, całość dusimy pod przykryciem około 30-40 min na wolnym ogniu, podczas duszenia marynata powinna zredukować swoją objętość o połowę i utworzyć delikatny sos
- miękkie mięso kroimy ukośnie w plastry i podajemy polane sosem