Polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowym z nutką tymianku

Polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowym z nutką tymianku

Kochani, rozpoczynamy weekend. Jak na tę porę roku pogoda jest cudowna, dlatego warto zaplanować sobie jak najwięcej wolnego czasu żeby nacieszyć się wspaniałą aurą i wykorzystać,  być może ostatnie promyki słońca w tym roku. A na niedzielny obiad proponuję polędwiczki wieprzowe w sosie o pięknym, bursztynowym kolorze i delikatnym a jednak wyrazistym smaku.

 

Zdjęcie - Polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowym z nutką tymianku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4 - 6

Czas wykonania –  marynowanie 120 min, wykonanie 50 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 duży ząbek czosnku posiekany drobno
  • 9 gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki pieprzu

 

Sposób wykonania:

  1. mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  2. z sosu sojowego, soku pomarańczowego, czosnku, cukru, pieprzu robimy marynatę, dodajemy gałązki tymianku
  3. w marynacie umieszczamy polędwiczki i odstawiamy do lodówki na minimum 2 h
  4. po tym czasie obsmażamy polędwiczki na maśle i oliwie na złoty kolor z każdej strony około 3-4 min
  5. następnie z marynaty usuwamy gałązki tymianku i zalewamy nią mięso, całość dusimy pod przykryciem około 30-40 min na wolnym ogniu, podczas duszenia marynata powinna zredukować swoją objętość o połowę i utworzyć delikatny sos
  6. miękkie mięso kroimy ukośnie w plastry i podajemy polane sosem

Kategorie przepisów