Pieczony łosoś z kremem śmietanowym
Takie dania to ja naprawdę lubię! Jego przygotowanie zajmuje jakieś 3 minuty, potem myk do pieca i już można delektować się pyszną, delikatną rybą.
Sos jest dość intensywny, lekko kwaskowaty, doskonale komponuje się więc z mięsem łososia.
Na pewno jeszcze nie raz przyrządzać go będę w ten sposób, następnym razem poeksperymentuję jednak z dodatkiem ziół (koperek na pewno dobrze by się tu sprawdził!)
Pieczony łosoś z kremem śmietanowym Składniki- filet z łososia - ok. 200 g
- kwaśna śmietana - 2 łyżki
- musztarda - 2 łyżeczki, Dijon
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- czosnek - 1/4 ząbka
- sól, pieprz - do smaku
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: śmietanę, musztardę, sok z cytryny i rozgnieciony czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Filet posól, ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
Na rybę połóż większość sosu ( resztę podasz do ryby, po jej upieczeniu), posyp pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz 20 minut. Podawaj od razu.