Koreańskie kulki mięsne

Koreańskie kulki mięsne

                      Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone lub pulpeciki w sosie to zachęcam do spróbowania takiej wersji mielonego. Kulki mięsne podane z sosem sojowo-miodowym, z dodatkiem prażonego sezamu. Bardzo smaczne i inne niż zwykle. Przepis znalazłam na blogu Ireny i Andrzeja, dzięki za obiadową inspirację :). Mięsko podawałam z makaronem soba. Bardzo nam smakowało. Nasz obiadek dodaję oczywiście do akcji "Z Widelcem po Azji".

Zdjęcie - Koreańskie kulki mięsne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*pół kilograma mięsa mielonego (u mnie indycze)

*2 łyżki sosu sojowego

*świeżo zmielony pieprz do smaku

*sól do smaku

*1 posiekany ząbek czosnku

*1 posiekana cebulka

*1 łyżka podpieczonych ziaren sezamu

*pół szklanki mąki

*1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

*2 łyżki oleju (u mnie trochę więcej)

 

Sos:

*4 łyżki sosu sojowego

*4 łyżki octu winnego (dałam ryżowy)

*2 łyżeczki miodu

*ostry sos do smaku (dałam trochę ketchupu)

*2 łyżeczki podpieczonych ziaren sezamu

*2 łyżeczki jogurtu naturalnego (mój dodatek)

 

Wykonanie:

Składniki sosu wymieszać, odstawić. Wymieszać mięso z resztą składników z wyjątkiem oleju, mąki i jajka. Z masy formować kulki. Panierować w mące, jajku i jeszcze raz w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać polane sosem.
Smacznego :) 

Zdjęcie - Koreańskie kulki mięsne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Koreańskie kulki mięsne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
 

Kategorie przepisów