Koreańskie kulki mięsne
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone lub pulpeciki w sosie to zachęcam do spróbowania takiej wersji mielonego. Kulki mięsne podane z sosem sojowo-miodowym, z dodatkiem prażonego sezamu. Bardzo smaczne i inne niż zwykle. Przepis znalazłam na blogu Ireny i Andrzeja, dzięki za obiadową inspirację :). Mięsko podawałam z makaronem soba. Bardzo nam smakowało. Nasz obiadek dodaję oczywiście do akcji "Z Widelcem po Azji".
Składniki:
*pół kilograma mięsa mielonego (u mnie indycze)
*2 łyżki sosu sojowego
*świeżo zmielony pieprz do smaku
*sól do smaku
*1 posiekany ząbek czosnku
*1 posiekana cebulka
*1 łyżka podpieczonych ziaren sezamu
*pół szklanki mąki
*1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
*2 łyżki oleju (u mnie trochę więcej)
Sos:
*4 łyżki sosu sojowego
*4 łyżki octu winnego (dałam ryżowy)
*2 łyżeczki miodu
*ostry sos do smaku (dałam trochę ketchupu)
*2 łyżeczki podpieczonych ziaren sezamu
*2 łyżeczki jogurtu naturalnego (mój dodatek)
Wykonanie:
Składniki sosu wymieszać, odstawić. Wymieszać mięso z resztą składników z wyjątkiem oleju, mąki i jajka. Z masy formować kulki. Panierować w mące, jajku i jeszcze raz w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać polane sosem.
Smacznego :)