Faszerowane grillowane kotleciki z jogurtowym sosem
Dla mnie wiosna to przede wszystkim zapach koperku i dymu unoszącego się znad paleniska, w czasie pierwszych w roku posiłków jedzonych na świeżym powietrzu. Mieszkam w bloku, więc łatwiej zapewniam sobie aromat tego pierwszego, ale w ostateczności i patelnię grillową można nieźle rozgrzać i doprowadzić porządnego dymienia!
Dziś więc obiad wiosenny, pachnący ziołami i rusztem, w iście greckim stylu.
Faszerowane grillowane kotleciki z jogurtowym sosem
Składniki
- kotleciki
- mięso mielone - 500 g (najlepiej wołowe)
- jajko - 1 szt
- natka pietruszki - pęczek
- cebula - 1/2 szt
- czosnek - 1 ząbek
- kumin - 1/2 łyżeczki
- chili - do smaku
- sól, pieprz - do smaku
- ser feta - 1 opakowanie
- sos
- jogurt grecki - 200 g
- majonez - 2 łyżki
- czosnek - 1/2 ząbka
- koperek - 1 pęczek
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- ogórek - 1/2 szt, świeży
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i natką pietruszki. W moździerzu rozgnieść czosnek z chili i kuminem. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko. Doprawić do smaku (proponuję dodać mało soli, gdyż feta jest słona). Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby smaki się połączyły. Po tym czasie wilgotnymi rękoma formować z masy "placuszki", na środek każdego ułożyć pasek fety, obtoczyć go mięsem tworząc kształt kiełbaski. Każdą porcję mięsa lekko nasmarować oliwą, smażyć na rozgrzanej patelni grillowej.
Jogurt wymieszać z majonezem, posiekanym koperkiem, skórką z cytryny, solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Ogórka zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, połączyć z resztą sosu. Podawać schłodzony.