Faszerowane grillowane kotleciki z jogurtowym sosem

Faszerowane grillowane kotleciki z jogurtowym sosem

Dla mnie wiosna to przede wszystkim zapach koperku i dymu unoszącego się znad paleniska, w czasie pierwszych w roku posiłków jedzonych na świeżym powietrzu. Mieszkam w bloku, więc łatwiej zapewniam sobie aromat tego pierwszego, ale w ostateczności i patelnię grillową można nieźle rozgrzać i doprowadzić porządnego dymienia!

Dziś więc obiad wiosenny, pachnący ziołami i rusztem, w iście greckim stylu.

Zdjęcie - Faszerowane grillowane kotleciki z jogurtowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Faszerowane grillowane kotleciki z jogurtowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faszerowane grillowane kotleciki z jogurtowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faszerowane grillowane kotleciki z jogurtowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Faszerowane grillowane kotleciki z jogurtowym sosem

Agata, 12 maja 2010

Zdjęcie - Faszerowane grillowane kotleciki z jogurtowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i natką pietruszki. W moździerzu rozgnieść czosnek z chili i kuminem. Wszystkie składniki połączyć, dodać jajko. Doprawić do smaku (proponuję dodać mało soli, gdyż feta jest słona). Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, żeby smaki się połączyły. Po tym czasie wilgotnymi rękoma formować z masy "placuszki", na środek każdego ułożyć pasek fety, obtoczyć go mięsem tworząc kształt kiełbaski. Każdą porcję mięsa lekko nasmarować oliwą, smażyć na rozgrzanej patelni grillowej.

Jogurt wymieszać z majonezem, posiekanym koperkiem, skórką z cytryny, solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Ogórka zetrzeć na tarce, odcisnąć nadmiar wody, połączyć z resztą sosu. Podawać schłodzony.

Kategorie przepisów