Kurczak zapiekany z szynką dojrzewającą

Kurczak zapiekany z szynką dojrzewającą

Zdjęcie - Kurczak zapiekany z szynką dojrzewającą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piersi z kurczaka w towarzystwie szynki dojrzewającej i sera zachowują swoją soczystość i zyskują dodatkowy niepowtarzalny aromat. Mięso nie wymaga solenia o ile szynka dojrzewająca jest bardzo słona. Dla lekkiego kontrastu podane warzywa są lekko skarmelizowane, co tworzy ciekawą całość. Karmelizowany fenkuł ma nieziemski smak i z pewnością nieraz u mnie jeszcze zagości. Danie uzupełnia ziemniaczane puree z dodatkiem poszatkowanej świeżej kolendry.

 

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 60g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, specku lub serrano)
  • 150g mozarelli
  • 7 łyżek oleju smakowego Kujawski z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
  • 3 bulwy kopru włoskiego
  • 3 cebule
  • 12 małych marchewek
  • 1 szklanka wina białego
  • 1 szklanka bulionu z drobiu
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Filety z kurczaka dzielimy na porcje i rozbijamy na cienkie płaty. Smarujemy trzema łyżkami oleju smakowego i odkładamy do lodówki.

 

Fenkuł dzielimy nożem na ósemki, cebulę szatkujemy w piórka, marchew dokładnie myjemy lub obieramy ze skórki. Na 4 łyżkach oliwy smakowej podsmażamy kolejno fenkuł, cebule i na końcu marchewki - po kilka minut, do zrumienienia. Łączymy wszystkie warzywa razem na patelni i dodajemy wino, bulion oraz masło. Przykrywamy lekko i dusimy około 40 minut do odparowania cieczy.

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na płatach kurczaka (można lekko osolić jeśli szynka jest mało słona) kładziemy plastry szynki dojrzewającej i posypujemy startym serem. Zwijamy ciasno i wstawiamy do formy do zapiekania, skrapiamy olejem w którym wcześniej marynowało się mięso, posypujemy oregano i świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

 

Podajemy z wcześniej przygotowanymi warzywami oraz puree z ziemniaków.


Zdjęcie - Kurczak zapiekany z szynką dojrzewającą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.

Kategorie przepisów