Kurczak zapiekany z szynką dojrzewającą
Piersi z kurczaka w towarzystwie szynki dojrzewającej i sera zachowują swoją soczystość i zyskują dodatkowy niepowtarzalny aromat. Mięso nie wymaga solenia o ile szynka dojrzewająca jest bardzo słona. Dla lekkiego kontrastu podane warzywa są lekko skarmelizowane, co tworzy ciekawą całość. Karmelizowany fenkuł ma nieziemski smak i z pewnością nieraz u mnie jeszcze zagości. Danie uzupełnia ziemniaczane puree z dodatkiem poszatkowanej świeżej kolendry.
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 60g szynki dojrzewającej (parmeńskiej, specku lub serrano)
- 150g mozarelli
- 7 łyżek oleju smakowego Kujawski z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
- 3 bulwy kopru włoskiego
- 3 cebule
- 12 małych marchewek
- 1 szklanka wina białego
- 1 szklanka bulionu z drobiu
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Filety z kurczaka dzielimy na porcje i rozbijamy na cienkie płaty. Smarujemy trzema łyżkami oleju smakowego i odkładamy do lodówki.
Fenkuł dzielimy nożem na ósemki, cebulę szatkujemy w piórka, marchew dokładnie myjemy lub obieramy ze skórki. Na 4 łyżkach oliwy smakowej podsmażamy kolejno fenkuł, cebule i na końcu marchewki - po kilka minut, do zrumienienia. Łączymy wszystkie warzywa razem na patelni i dodajemy wino, bulion oraz masło. Przykrywamy lekko i dusimy około 40 minut do odparowania cieczy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na płatach kurczaka (można lekko osolić jeśli szynka jest mało słona) kładziemy plastry szynki dojrzewającej i posypujemy startym serem. Zwijamy ciasno i wstawiamy do formy do zapiekania, skrapiamy olejem w którym wcześniej marynowało się mięso, posypujemy oregano i świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Podajemy z wcześniej przygotowanymi warzywami oraz puree z ziemniaków.
Przepis jest częścią projektu przygotowanego wspólnie z markami ZT Kruszwica, czyli olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i olejem Kujawskim ze Smakiem oraz margaryną Palma z Kruszwicy.